Business Internaţional

200 de agentii imobiliare din Bulgaria, inchise intr-o luna

17.02.2009, 18:29 67

Aproape 5% din agentiile de real estate din Bulgaria au fost fortate sa iasa de pe piata in luna ianuarie, a anuntat Teodora Dimitrova, sefa diviziei locale a ERA Real Estate, o companie americana specializata in afaceri imobiliare, scrie cotidianul bulgar The Sofia Echo.

Aproximativ 200 din cele 4.000 de companii partenere ale ERA Real Estate au fost nevoite sa isi inchida portile, fapt care a dus la concedierea unui numar de 300-350 de angajati, a precizat Dimitrova. Sefa companiei de real estate a evitat sa se pronunte cu privire la numarul firmelor de profil care vor reusi sa se mentina pe linia de plutire pe perioada crizei financiare.
Pana la sfarsitul lui 2009, aproape 3.000 din cele peste 5.000 de agentii de real estate de pe piata bulgara isi vor intrerupe activitatea pentru anumite perioade, potrivit estimarilor lui Onik Latifian, directorul executiv al diviziilor bulgare si macedonene ale companiei americane Century 21 Real Estate.
Criza financiara internationala ar putea afecta in special firmele de mici dimensiuni, aproximativ 7.000 de angajati fiind in pericol sa intre in somaj in cazul in care companiile la care lucreaza isi vor intrerupe activitatea.
Inainte ca criza economica sa devina vizibila pe piata bulgara, cererea de proprietati imobiliare era in crestere, iar preturile ajunsesera sa fie extrem de ridicate, insa in ultimele luni ale lui 2008 tot mai multe agentii de real estate au inceput sa iasa de pe piata, potrivit sefei diviziei de la Sofia a ERA Real Estate.
Agentiile de real estate inregistrate legal pe teritoriul Bulgariei ar putea incheia in medie aproximativ 17 contracte pe an, mult mai putine fata de numarul afacerilor pe care reuseau sa le finalizeze in doar doua saptamani inainte de aparitia declinului de pe piata imobiliara, potrivit estimarilor lui Onik Latifian de la Century 21.
In comparatie cu Bulgaria, 70% din agentiile de real estate din Spania au iesit de pe piata in 2008, in ciuda faptului ca, in ultimii ani, vanzarile de locuinte inregistrasera cresteri semnificative, a afirmat sefa ERA Real Estate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO