Business Internaţional

2017 este anul cuprului: cea mai lungă creştere a preţurilor din ultimele trei decenii

2017 este anul cuprului: cea mai lungă creştere a...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.12.2017, 20:30 1847

Preţurile cuprului, un metal esenţial pentru industria auto, pentru producătorii de telefoane mobile şi alte aparate electrice şi pentru industria energiei, sunt pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele trei decenii. Pe bursa de la Londra, o tonă de cupru a ajuns să se tranzacţioneze cu peste 7.300 de dolari, în condiţiile în care optimismul privind creşterea cererii, întreruperea livrărilor din China şi dolarul mai slab au ajutat cotaţiile să urce spre finalul acestui an. În 2017 metalele în general au dat ritmul preţurilor materiilor prime, scrie Bloomberg.

O tonă de cupru face funcţionale 40 de maşini, 60.000 de telefoane mobile, permite funcţionarea a 400 de computere şi distribuirea electricităţii la 30 de locuinţe.  

Joi, tona de cupru cu livrare la trei luni înregistra a zecea zi consecutivă de creştere, fiind pe cale să bifeze cel mai lung curs ascendent din 1989 încoace.  Joi, cuprul a crescut cu 1%, la 7.312 de dolari. Şi alte metale au avut traiectorii pozitive. Spre exemplu, aluminiul a atins cota de 2.275 de dolari pe tonă, cea mai mare din 2012 încoace.

Metalele de bază, precum cuprul, aluminiul, zincul şi nichelul, au adus în 2017 cele mai mari randamente din rândul materiilor prime urmărite de Bloomberg Commodity Index. Creşterile au fost alimentate de îmbunătăţirea perspectivelor cererii globale şi de perturbarea cererii din China, unde mai multe topitorii au fost închise în efortul guvernului de a limita poluarea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO