Business Internaţional

300.000 de unguri vor scăpa de datoriile în valută, spune guvernul

300.000 de unguri vor scăpa de datoriile în valută, spune guvernul

Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto AFP

Autor: Paul Comşa

16.09.2011, 00:03 1957

Guvernul ungar preconizează că între 150.000 şi 300.000 de debitori vor alege să ramburseze într-o singură tranşă creditele ipotecare denominate în monedă străină la un curs de schimb preferenţial, scrie Bloomberg.

Ungaria vrea să fixeze un curs de schimb la care forintul este cu 20% sub nivelul actual în cazul creditelor în franci şi euro pentru a-i ajuta pe cei care întâmpină probleme în a-şi ram­bursa datoriile. Cursul va fi fixat la 180 de forinţi/ franc şi la 250 de forinţi/euro comparativ cu cursul actual de 237,3 forinţi/franc şi 282,8 forinţi/euro.

"Numărul celor care au economiile necesare şi care vor decide să plătească împrumuturile ar fi cuprins între 150.000 şi 300.000", a afirmat premierul Viktor Orban, adăugând că numărul lor poate fi mai mare dacă debitorii vor fi ajutaţi de familie sau prieteni să scape de datorii.

Două treimi din creditele ipotecare din Ungaria sunt denominate în franci şi un număr mare de debitori au intrat în incapacitate de plată din cauza aprecierii monedei elveţiene.

Măsura propusă de guvern poate avea consecinţe eco­no­mice "severe" şi pune în pericol stabilitatea financiară, con­form Asociaţiei băncilor din Ungaria. De altfel, oficialii euro­peni nu sunt de acord cu măsura propusă de guvernul de la Bu­da­pesta deoarece consideră că reprezintă o încălcare a regulilor UE. Orban asigură populaţia că Ungaria nu are "nimic de pierdut" deoarece mulţi creditori străini au re­tras deja sume importante din ţară, iar câteva bănci interna­ţio­nale consideră în continuare că este profitabil să rămână pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO