Business Internaţional

Cât au cheltuit instituţiile financiare pentru a proteja economia mondială

4.000 miliarde euro, cât PIB-ul SUA – atât au cheltuit instituţiile financiare pentru a proteja economia mondială

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

23.04.2012, 18:06 376

Sumele de bani injectate pentru a salva economia mondială de la declanşarea Marii Recesiuni şi până în prezent, sunt cu adevărat uimitoare, mai mult de 14.000 miliarde dolari având această destinaţie, iar "robinetul" este încă deschis, scrie Thomson Reuters.

Ţările industrializate şi emergente au promis contribuţii suplimentare de 430 miliarde dolari la Fondul Monetar Internaţional (FMI) la sfârşitul săptămânii, sumele urmând să mărească puterea de foc a instituţiei în lupta cu crizele. Contribuţiile dublează resursele FMI care pot fi distribuite în cazul în care problemele din Europa se înrăutăţesc şi mai multe state sunt afectate.

Pot însă aceste injecţii de capital să readucă creşterea economică la niveluri satisfăcătoare?, se întreabă agenţia de presă. Oficialii guvernelor şi economiştii readuc în prim-plan aceeaşi problemă: datorii prea mari. Fondurile de salvare şi măsurile de stimulare ale băncilor centrale doar menţin economia mondială pe linia de plutire până când va fi completă "curăţarea" bilanţurilor de activele toxice.

Conform calculelor FMI din 2009, eforturile de salvare au fost de 12.000 miliarde dolari, iar de atunci Rezerva Federală americană (Fed) şi BCE au injectat mai mult capital în economiile pe care le supraveghează. Toate aceste sume de bani - echivalente cu PIB-ul economiei americane - au amortizat şocul economic la nivel mondial, evitându-se astfel prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA şi din anumite regiuni ale Europei, falimentele bancare şi sufocarea cererii din partea persoanelor juridice şi fizice.

Patru ani mai târziu, economia mondială se dezvoltă într-un ritm moderat, creşterea de anul acesta fiind de 3,5% din PIB, aproape de media de 3,4% dintre anii 1994-2009, potrivit estimărilor FMI. Departamentul de Comerţ al SUA va raporta la sfârşitul acestei săptămâni estimările iniţiale privind creşterea economică din primul trimestru, iar economiştii chestionaţi de Reuters estimează un avans mediu de 2,5% din PIB, mai lent decât cel de 3% din perioada anterioară.

Pentru a accelera ritmul de creştere, mesajul urgent transmis miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale care au fost prezenţi la întâlnirile FMI şi G20 din Washington a fost: "Ocupaţi-vă de rambursarea datoriilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO