Business Internaţional

40.000 de oameni i-au sorbit cuvintele, dar nu au aflat cel mai important lucru: cine îl va înlocui pe Buffett

Investitorul american Warren Buffett este atât CEO, cât şi preşedinte al Berkshire, însă odată cu retragerea sa aceste funcţii vor fi deţinute de oameni diferiţi. AFP/Mediafax Foto

Investitorul american Warren Buffett este atât CEO, cât şi preşedinte al Berkshire, însă odată cu retragerea sa aceste funcţii vor fi deţinute de oameni diferiţi. AFP/Mediafax Foto

Autor: Luiza Chiroiu

04.05.2015, 00:05 931

Împlinirea a 50 de ani de când miliardarul Warren Buffett, o legendă vie a capitalismului american, conduce conglomeratul Berkshire Hathaway a înteţit speculaţiile acţionarilor legate de numele celui care îi va lua locul la conducerea uneia dintre cele mai importante companii din SUA, cu investiţii strategice variind de la transporturi feroviare la bănci şi cu o valoare de piaţă cât PIB-ul unui stat de mărime medie.

Cum indicaţiile de până acum ale Oracolului din Omaha, cum este poreclit Buffett, sunt la fel de ambigue cum erau prezicerile Oracolului de la Delfi, investitorii ies în faţă cu propriile pariuri. Printre cei vehiculaţi ca posibili succesori ai lui Buffett, în vârstă de 84 de ani, se regăseşte primul născut al acestuia, Howard Buffett, fermier specializat pe cultivarea porumbului, filantrop, pasionat de fotografie şi scriitor. Howard, 60 de ani, a căpătat experienţă de manager ca membru al boardului Coca-Cola, la care Berkshire a deţinut mult timp şi încă are o participaţie semnificativă, scrie The Wall Street Journal.

Doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Buffett, Greg Abel şi Ajit Jain, au fost şi ei menţionaţi de-a lungul timpului de către investitori drept favoriţi în cursa pentru funcţia de CEO al fondului care deţine pachete de acţiuni la companii precum IBM şi General Electric, notează Bloomberg. Abel conduce afacerile din domeniul energiei ale Berkshire Hathaway. Buffett i-a cerut lui Abel să devină membru în boardul nou formatului grup Kraft-Heinz pentru a călăuzi megafuziunea de 49 de miliarde de dolari dintre giganţii americani din industria alimentară Kraft Foods şi AJ Heinz. Fuziunea este finanţată de Berkshire. Analiştii spun că Abel s-a ocupat intens cu găsirea de achiziţii pentru Berkshire Hathaway Energy, care a investit sub mandatul său până la 30 de miliarde de dolari în diverse active. Jain se ocupă de divizia de reasigurări.

Buffett a precizat la adunarea generală anuală care a avut loc în weekend şi la care a participat o  armată de 40.000 de oameni, acţionarii Berkshire, că Abel şi Jain cunosc în detaliu punctele forte ale businessului pe care îl conduce, trăsătură care le lipseşte multora dintre administratorii de fonduri. Totodată, miliardarul american a spus că este foarte puţin probabil să numească în locul său pe cineva a cărui expertiză se rezumă exclusiv la investiţii. Buffett a afirmat anterior că de investiţiile companiei s-ar putea ocupa administratorii de fonduri Todd Combs şi Ted Weschler, aduşi special la Berkshire pentru a învăţa de la Buffett şi pentru a-şi construi cariera acolo.

Buffett a folosit întâlnirea cu acţionarii şi ca prilej pentru a linişti îngrijorările legate de posibiliatea ca fondul să fie supus unor cerinţe mai rigide, după ce au apărut speculaţii că autorităţile americane vor să încadreze Berkshire în categoria instituţiilor importante pentru sistemul financiar.

Miliardarul a negat existenţa unor astfel de intenţii din partea autorităţilor, Berkshire  neputând fi aşezată în rândul companiilor „prea mari pentru a cădea“ întrucât fondul ar fi trebuie să genereze 85% dintre venituri din operaţiuni financiare, „ceea ce nu este, nici pe departe, cazul“.

Profitul fondului Berkshire, a cărui valoare de piaţă este evaluată la 353 de miliarde de dolari, a crescut cu 10% în primul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, la 5,1 miliarde de dolari, datorită avansului cu 7% al veniturilor, la 48,6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO