Business Internaţional

5 tone de aur vândute în mai puţin de două minute au trimis cotaţia metalului preţios la minimul ultimilor cinci ani

5 tone de aur vândute în mai puţin de două minute au...

Autor: Alexandra Marcu

20.07.2015, 16:30 12736
  Preţul aurului s-a prăbuşit cu 4 puncte procentuale luni dimineaţă după ce, în urma unei tranzacţii pe piaţa chineză, au fost vândute 5 tone de aur în mai puţin de două minute, echivalentul a aproape un sfert din rulajul zilnic obişnuit, informează Business Insider Australia.
    
  Conform unei note emise de analistul Victor Thianpiriya de la ANZ Bank, “natura, mărimea şi momentul tranzacţiei sugereazăcă cineva profită de lichiditatea redusă sau că o vânzare forţată a avut loc.” În cazul unei aşa zise vânzări forţate”, investitorii care au împrumutat bani pentru a cumpăra aur sunt forţaţi să înapoieze acea sumă, o situaţie care ar putea degenera în mai multe tranzacţii de acest tip.
 
Exact acest lucru s-a întâmplat cu piaţa bursieră din China, care a scăzut cu 30% într-o lună de zile, până să fie salvată de o masivă intervenţie guvernamentală.
 
Thianpiriya a spus că 5 tone de aur au fost vândute în SGE în doar două minute, la ora 9:30, pe o piaţă unde volumul mediu tranzacţionat este de 25 de tone de aur pe zi  . 
 
Preţul aurului a coborât luni, pe piaţa asiatică, la cel mai redus nivel din peste cinci ani.

"Această scădere accentuată în primele ore ale tranzacţiilor asiatice este un indiciu puternic că un fond mare de investiţii vinde deţinerile de aur", a declarat şi Gnanasekar Thiagarajan, director la Commtrendz Risk Management.
 
China a anunţat vineri deţinerile de aur, pentru prima oară în ultimii şase ani. La sfârşitul lunii iunie, rezervele de aur ale Chinei totalizau 53,32 milioane de uncii (1.658 tone aur), fiind cu 57% peste nivelul din aprilie 2009.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO