Business Internaţional

800 mld. euro pentru liniştea UE. Este suficientă plasa de siguranţă?

800 de miliarde de euro pentru liniştea UE. Este suficientă plasa de siguranţă?

Autor: Marius Oncu

30.03.2012, 14:44 429

Guvernele din zona euro au convenit plafonarea capacităţii fondurilor de urgenţă la 800 de miliarde de euro, respingând cereri pentru resurse mai ample destinate protejării statelor cu probleme împotriva crizei datoriilor, a declarat, vineri, ministrul de Finanţe al Austriei, Maria Fekter.

Circa 300 de miliarde de euro sunt fonduri deja angajate pentru programele financiare în derulare cu Grecia, Portugalia şi Irlanda, în timp ce Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent al zonei euro, va dispune de 500 de miliarde de euro, a spus ministrul, citat de Bloomberg.

Fondurile rămase din Facilitatea Europeană de Stabilitate Financairă vor fi folosite doar pentru aducerea fondului permanent la nivelul ţintit.

"Zona euro este cu mult mai stabilă decât acum câteva luni", a spus Fekter la o reuniune a miniştrilor de Finanţe, la Copenhaga.

Liderii europeni încearcă să ajungă la un echilibru între cererile internaţionale pentru un fond mai puternic de combatere a crizei şi opoziţia ţărilor care asigură cea mai importantă contribuţie, în frunte cu Germania, faţă de asigurarea de ajutor suplimentar statelor cu situaţie financiară dificilă.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat anterior că zona euro nu ar trebui să aloce mai mult de 800 miliarde euro pentru mecanismele de siguranţă, iar accesarea fondurilor de urgenţă ar trebui să fie permisă doar statelor care se angajează la măsuri de reformă.

Miniştrii Finanţelor din zona euro ar trebui să finalizeze vineri structura fondurilor de urgenţă, pregătind astfel una dintre ultimele componente ale programului anticriză al UE.

Un document obţinut de Reuters arăta că miniştrii prezenţi la Copenhaga pregăteau un mecanism de urgenţă de cel puţin 700 miliarde euro, cu promisiunea de a angaja alte 240 miliarde euro dacă ar fi necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO