Business Internaţional

A adus Bulgaria în criză, dar este în top 10 al băncilor cu cea mai mare creştere a capitalului

A adus Bulgaria în criză, dar este în top 10 al...

Autor: Mădălina Bodârlău

25.09.2014, 00:03 613
Banca bulgărească CCB, a cărei activitate a fost suspendată din cauza unor retrageri masive de capital, se află printre primele zece bănci din UE în ceea ce priveşte creşterea capitalului de bază Tier 1 în ediţia de anul acesta a unui top realizat de revista The Banker, care face parte din grupul The Financial Times, scrie Novinite.

Corporate Commercial Bank (CCB) este poziţionată pe locul al nouălea în clasamentul băncilor cu cel mai puternic avans al capitalului de bază, cu o rată de creştere a capitalului Tier 1 de 55,43%. Capitalul Tier 1 se referă la capitalul de bază al băncilor, cuprinzând capitalul social alături de rezervele şi rezultatele raportate în urma exer­ciţiilor financiare şi reprezintă un indicator al stabilităţii financiare a instituţiei şi adec­vării capitalului.

Clasamentul vine la trei luni după ce Banca Naţională a Bulgariei (BNB) a suspendat activitatea CCB, a revocat drepturile acţionarilor săi şi a cerut  efectuarea unui audit al conturilor instituţiei de credit. CCB, a patra cea mai mare bancă din Bulgaria în funcţie de active, a înregistrat o creştere rapidă în ultimii ani, susţinută în special de depozitele substanţiale făcute de către companiile de stat.  

Viceguvernatorul BNB, responsabil şi cu conducerea Departamentului de Supraveghere bancară, a fost acuzat, într-o scrisoare anonimă primită de presa bulgărească, că a oferit un „tratament special“ băncii. Cel mai mare client al CCB , omul de afaceri Delyan Peevsk, l-a acuzat pe Tsvetan Vassilev, acţionarul majoritar al instituţiei, că a vrut să-l asasineze. Scandalul a fost urmat de retrageri masive ale depozitelor băncii bulgăreşti, care au dus la epuizarea lichidităţilor şi la creşterea riscului de insolvenţă, potrivit The Financial Times. Vassilev, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Bulgaria, a declarat atunci pentru Financial Times că mai mult de 20% din activele financiare au fost retrase în mai puţin de o săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO