Business Internaţional

A început vânătoarea de businessuri britanice - încă un motiv de discordie în UE

Michael Fuchs, vicepreşedintele Uniunii Creştin Democrate din Germania: „Se pare că Hollande confundă dorinţele cu realitatea spunând că piaţa se va muta la Paris. La fel de bine s-ar putea muta la Frankfurt“

Michael Fuchs, vicepreşedintele Uniunii Creştin Democrate din Germania: „Se pare că Hollande confundă dorinţele cu realitatea spunând că piaţa se va muta la Paris. La fel de bine s-ar putea muta la Frankfurt“

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2016, 00:00 3826

Mulţi au avertizat că Brexitul va cauza un exod al companiilor şi locurilor de muncă din Marea Britanie. Businessuri mari precum Vodafone, easyJet şi bănci de pe Wall Street au lăsat să se înţeleagă că îşi vor muta o parte din operaţiuni sau chiar cartierele generale, poate în UE. Însă ele pot face din Brexit o oportunitate dacă ştiu să se facă auzite: pot atrage oferte de la Marea Britanie şi de la ţări din UE – o vor alege pe cea mai bună.

Nimeni nu poate garanta că Marea Britanie nu va deveni un paradis fiscal după ce se va despărţi de UE, dacă se va despărţi. La fel, nimeni nu poate garanta că Londra, pentru a face rost de bani, nu va impune suprataxe în sectoare precum cel bancar şi retail, aşa cum este cazul Ungariei şi cum încearcă Polonia. Multe bănci s-au plâns de condiţiile grele de business din Ungaria, dar n-au plecat de acolo.

Poate cele mai râvnite afaceri sunt cele din City of London, alintatele reformelor celor mai recente guverne britanice, iar dintre acestea, trofeele ar fi operaţiunile de clearing pentru derivatele denominate în euro (casele de clearing sunt intermediari care pot juca atât rol de vânzător, cât şi de cumpărător, fluidizând pieţele). Preşedintele francez Fran­çois Ho­llan­de a spus miercuri că operaţiunile de clearing trebuie să rămână într-o ţară din zo­na euro, aşa cum este Franţa, scrie Bloomberg. „Sper că piaţa financiară a Euro­pei se va pregăti pentru operaţiunile care nu vor mai fi posibile în Marea Britanie“, a declarat el la Bruxelles.

În Londra au loc 70% din operaţiunile de clearing pentru derivatele denominate în euro, în timp ce Parisul are o cotă pe această piaţă de doar 11% (acestea sunt cele mai recente date, ale Băncii Reglementelor Internaţionale, şi privesc anul 2013). Oficialii germani au sărit în sus spunând că Parisul visează dacă crede că poate fi mai bun decât Frankfurtul, casa Băncii Centrale Europene şi a operaţiunilor Eurex ale Deutsche Boerse. Ei ar mai vrea, desigur, şi ca entitatea care se va forma prin fuziunea Deutsche Boerse şi London Stock Exchange (dacă va mai fi o fuziune) să aibă sediul în Germania, şi nu la Londra. „Se pare că Hollande confundă dorinţele cu realitatea spunând că piaţa se va muta la Paris“, a declarat Michael Fuchs, vicepreşe­din­tele Uniunii Creştin Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel. „La fel de bine s-ar putea muta la Frankfurt“. Nimic în ceea ce pri­veşte Brexitul nu este clar, dar clar este că vul­turii deja salivează şi se vor muşca unul pe altul pentru pradă.

Ei uită că, până la urmă, pieţelor nu le place să li se spună unde să meargă şi ce să facă din motive care ţin de politică şi nu de riscuri de sistem, după cum scrie Financial Times.

Şi guvernul maghiar lasă să se înţeleagă că a fost cuprins de febra vânătorii. Ministrul economiei Mihaly Varga a declarat, într-un interviu pentru un ziar maghiar, că guvernul său elaborează o listă de stimulente pentru atragerea companiilor care pleacă din Marea Britanie după votul pentru Brexit. Însă politicianul nu a dat detalii despre ce fel de oferte va pune pe masă, nici despre cât de evoluat este planul şi nici despre ce companii ar vrea în Ungaria. Cam aceeaşi ceaţă este peste tot în legătură cu acest subiect.

Totuşi, unele companii îşi amână planurile de extindere în Marea Britanie sau îşi concentează energia pe continent. Mike Ashmead, CEO-ul Encocam, un producător de manechine pentru testarea siguranţei autovehiculelor, a afirmat pentru Reuters că firma avea în plan să angajeze 120 de persoane până în 2018 la centrul de design şi producţie din Cambridge, dar după votul pentru Brexit îşi reconsideră proiectul în favoarea Spaniei, Portugaliei, Irlandei, Germaniei sau Poloniei. Vodafone a explicat că viitorul să în Regatul Unit depinde de cât de mult va putea beneficia de libertatea de mişcare a oamenilor, a bunurilor şi capitalului. Operatorul de telefonie a avertizat că şi-ar putea muta cartierul general din Marea Britanie dacă aceste „calităţi“ ale UE nu se mai vor regăsi în mediul de afaceri post-Brexit. Conglomeratul industrial german Siemens a indicat că îngheaţă planurile de a investi în noi proiecte de energie eoliană din Marea Britanie din cauza rezultatului referendumului.

Se zvoneşte, de asemenea, că Visa Europe şi-ar putea reduce prezenţa în Marea Britanie deoarece în acordul de preluare a operaţiunilor europene de către compania soră din SUA Visa Inc. se prevede că informaţiile din tranzacţiile cu carduri nu trebuie să părăsească UE.

Apoi, CEO-ul Goldman SachsInternational Richard Gnodde a declarat pentru The Times of London că o parte din cele 6.500 de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi mutate în Europa. În iunie, şi CEO-ul  J.P. Morgan Jamie Dimon a spus că banca sa şi-ar putea muta o parte din personalul din Regatul Unit.

Financial Times scrie că grupuri bancare americane discută deja cu „cu atutorităţiel de reglementare pentru a obţine licenţe“ în scopul mutării în „centre financiare fierbinţi precum Paris, Dublin şi Frankfurt“.

Organizaţia de business Institute of Directors a avertizat că până la un sfert din firmele membre ar putea îngheţa angajările până când dispar incertitudinile privind Brexitul, potrivit BBC. Şi unele dintre cele mai mari start-up-uri de tehnologie iau în considerare relocarea, poate în Irlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO