Business Internaţional

A pierdut tot. Miliardarul Wiese îşi reduce participaţia în Steinhoff

A pierdut tot. Miliardarul Wiese îşi reduce...

Autor: Catalina Apostoiu

12.02.2018, 00:03 30717

Christo Wiese, fostul preşedinte al Steinhoff International Holdings, şi-a redus participaţia deţinută în cadrul retailerului cu probleme la 6,2%, o mişcare care ar putea însemna că unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Africii de Sud nu mai este cel mai mare acţionar al companiei, relatează Bloomberg.

Wiese şi-a redus participaţia din cadrul Steinhoff, implicat într-un scandal de ordin contabil, de la 21%. Averea netă a lui Wiese, în vârstă de 76 de ani, a suferit mai mult de o înjumătăţire la 2,3 miliarde de dolari în urma prăbuşirii acţiunilor retailerului.

Ce scria ZF în decembrie: Steinhoff, companie construită de-a lungul a cinci decenii, a fost pusă în genunchi în doar două zile

La început, Steinhoff Interna­tional Holdings părea să fi scăpat fără prea multe răni din criza economică din Africa de Sud.

Apoi însă, retailerul de mobilă, care copia modelul şi ambiţiile glo­ba­le ale liderului Ikea, construit de mi­li­onari cu propriile poveşti de suc­ces şi a cărui creştere s-a bazat pe da­to­rii, a stagnat şi într-un final s-a prăbuşit.

Astăzi, băncile creditoare se vor întâlni cu oficialii companiei pentru a decide dacă să ţină retailerul pe linia de plutire sau dacă să-l împartă în bucăţi şi să-l vândă pentru a-şi recupera banii, scrie Bloomberg.

În urma celor două zile în care acţiunile companiei s-au prăbuşit, preţul acestora a scăzut cu 80%, iar valoarea de piaţă a acesteia s-a redus cu aproximativ 10 miliarde de euro.

Steinhoff a anunţat că nu-şi poate pu­blica rezultatele financiare şi că în­cear­că să determine dacă există o gaură de 6 mld. euro în bilanţul său. Iar CEO-ul său Markus Jooste demisionase.

Dintr-odată, inves­ti­­torii care pariaseră pe Jooste şi pe preşedintele miliardar al com­paniei Christo Wiese s-au grăbit să-şi vândă acţiunile. Până la fina­lul săptămânii, şi Wiese demi­sio­na­se.

„Oamenii aşteptau o explicaţie din partea Steinhoff. În schimb, nu au primit nimic. În absenţa oricărei informaţii reale, tinzi să te gândeşti la ce e mai rău“, spune Magda Wierzycka, CEO al Sygnia Invest­ment Management.

Wiese s-a retras după ce Steinhoff a anunţat că erorile sale de ordin contabil datează încă din 2016. Controlul acestuia asupra companiei s-a erodat în continuare după ce creditorii au forţat vânzarea unei părţi din participaţia sa.

Pentru a câştiga timp, retailerul va încerca să obţină cash din vânzări de active şi să convingă băncile să-i refinanţeze datoriile.

Totuşi, problemele acestuia sunt doar la început având în vedere anchetele lansate de diverse autorităţi, din Africa de Sud până în Germania.

Wiese şi Jooste sunt întruchiparea a ceea ce sud-africanii numesc Stellenbosch Mafia, un grup de oameni de afaceri avuţi care au deţinut podgorii în vecinătatea Cape Town.

Potrivit lui Jooste, Ikea, fondată de Ingvar Kamprad, a fost modelul său. „Singura noastră problemă este că nu am putut construi un brand, astfel că ne-am apucat să cumpărăm companiile aflate pe primul loc sau pe locul doi din fiecare ţară“.

Investitorii au îmbrăţişat povestea de expansiune a Steinhoff şi au început să investească masiv. Susan Gawith, de la Melville Douglas, a declarat că majoritatea analiştilor şi investitorilor au crezut că a-l urma pe Wiese, cel mai bogat om din Africa de Sud la un anumit moment, este un pariu sigur, chiar dacă existau „multe semnale de alarmă“.

„Steinhoff le aminteşte multora din Africa de Sud de Enron. Au existat o mulţime de semne de avertizare de-a lungul anilor, dar toţi făceau prea mulţi bani pentru a le lua în seamă, arată Gawith.

Sfârşitul nu a fost scris încă, dar cred că totul va depinde de bănci. Nu cred că grupul va supravieţui în forma actuală, declară la rândul său Wierzycka.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO