Business Internaţional

Acord final asupra unui plan de salvare de 10 mld. euro a Ciprului. A doua mare bancă cipriotă va dispărea. Depozitele sub 100.000 de euro nu vor fi taxate

Acord final asupra unui plan de salvare a Ciprului. A doua mare bancă cipriotă va dispărea. Depozitele sub 100.000 de euro nu vor fi taxate

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

25.03.2013, 08:55 4523

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, care a venit duminică la Bruxelles, s-a declarat "satisfăcut" de rezultatul negocierilor, părăsind Consiliul European luni dimineaţa.

Conţinutul acordului ce va permite Ciprului să evite falimentul nu a fost precizat, însă liniile principale ale acestuia au fost dezvăluite anterior.

Acordul prevede dispariţia Băncii Laiki, a doua cea mai importantă din ţară, potrivit unei surse europene. Micii depunători vor fi ocoliţi, dar cei cu depozite de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi.

Potrivit unei a treia surse, acordul prevede ca Bank of Cyprus, cea mai importantă din ţară, care are şi depunători ruşi, să nu dispară, dar depunătorii acestei bănci cu conturi de peste 100.000 suferă pierderi importante.

Ideea unei taxe asupra tuturor depozitelor, prevăzută într-un prim plan, la sfârşitul săptămânii trecute, a suscitat un val de proteste. Ea a fost abandonată, potrivit celei de a doua surse. "Nu există nicio taxă", a insistat aceasta.

Anastasiades a discutat duminică după-amiaza şi seara cu preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy, Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem şi directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde.

Aceste întâlniri s-au dovedit hotărâtoare în găsirea unui acord, care a fost aprobat în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO