Business Internaţional

Acordul istoric al OPEC a depins de un telefon dat la 2 dimineaţa

Acordul istoric al OPEC a depins de un telefon dat la 2...

Autor: Catalina Apostoiu

05.12.2016, 00:03 1219
După luni întregi de reuniuni în care membrii OPEC nu au reuşit să ajungă la nicio înţelegere cu privire la reducerea producţiei de petrol, impasul a fost depăşit graţie unei convorbiri telefonice între doi dintre cei mai puternici oameni din industria petrolieră mondială, scrie Bloomberg.

Este vorba despre o discuţie dintre ministrul saudit al energiei, Khalid Al-Falih, şi omologul său rus Aleksander Novak.

Novak a promis că Rusia nu va îngheţa doar producţia, aşa cum insistase de mult timp, ci o va reduce, aducând jumătate din reducerea pe care OPEC o dorea din partea tuturor ţărilor, potrivit oficialilor şi miniştrilor implicaţi în discuţii. În schimb, Al-Falih trebuia să facă presiuni asupra organizaţiei în ziua următoare pentru a veni cu cifre concrete privitoare la nivelul reducerilor de producţie.

Al-Falih urma să-şi ţină promisiunea. A doua zi, OPEC a anunţat că va reduce producţia pentru prima dată din 2008, cu 1,2 milioane de barili pe zi. În plus, oficialii au declarat cu mândrie că Rusia şi alţi producători din afara grupului îşi vor reduce la rândul lor producţia cu 600.000 de barili. Ca urmare a anunţului, preţurile petrolului au urcat cu peste 15% la peste 50 de dolari pe baril, petrolul Brent atingând cel mai ridicat nivel din mai mult de un an.

Drumul către acea conversaţie crucială fusese unul foarte lung.

Miniştrii s-au adunat în dimineaţa zilei de 30 noiembrie pentru un mic dejun neoficial înaintea reuniunii. Un compromis s-a prefigurat: Iranului urma să i se permită să-şi majoreze producţia de la nivelurile actuale, dar renunţând la ţintele anterioare. Reuniunea a urmat şi a durat peste cinci ore. Când Al-Falih a ieşit din cameră, toţi s-au întrebat ce înseamnă apariţia neaş­tep­ta­tă a celui care avertizase să se opună din nou. Însă acesta avusese deja discuţia cu oficialul din Moscova. Se pare că Al-Falih voia nişte alune ca să poată participa în continuare la negocieri. Ministrul irakian al petrolului a ieşit din cameră şi şi-a sunat premierul, apoi s-a întors cu acordul pentru prima limită de producţie a Irakului din 1998.

Cu un acord pe punctul de a fi semnat, a apărut o ultimă problemă. Indonezia, care a revenit în cadrul OPEC anul trecut după o pauză de şapte ani şi care adesea achiziţiona mai mult petrol decât vindea, a obiectat brusc.

Termenii acordului obligau ţara asiatică să-şi reducă producţia cu 34.000 de barili pe zi, însă delegaţia ţării avea permisiunea de a autoriza o reducere de numai 5.000. Diferenţa, un procent de numai 0,03% din producţia mondială de petrol, a fost pe punctul de a da peste cap cel mai important acord de pe piaţă din ultimii ani. O soluţie dură a fost aleasă: pentru a doua oară, calitatea de membru a Indoneziei avea să fie suspendată.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO