Business Internaţional

Acţionari săraci, directori bogaţi: Pentru General Electric, simbolul supremaţiei industriale americane, viitorul este nesigur: acţiunile i-ar putea fi retrase din indicele Dow Jones, iar supravieţuirea i-ar putea depinde de un investitor dispus să rişte miliarde

Acţionari săraci, directori bogaţi: Pentru General...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.02.2018, 21:12 1925

Locomotivele construite de General Electric domină pe piaţa mondială. Turbinele proiectate de GE creează o treime din energia electrică a lumii. În 126 de ani de existenţă, GE a crescut dintr-un producător de becuri într-un colos al industriei, care s-a aventurat şi în lumea financiară. Pentru că această aventură l-a secătuit de energie, dimensiunile la care a ajuns i-ar putea fi acum fatale.

De 110 ani acţiunile grupului americani sunt parte a indicelui bursier  Dow Jones Industrial Average. De altfel, acţiunile GE sunt în componenţa indicelui de la începutul acestuia, iar compania este singura rămasă cotată din primul pluton.

Însă cu pierderi de aproape 10 mi­liarde de dolari şi cu preţul acţiu­nilor înjumătăţindu-se  din vara anului 2016, GE riscă să fie scoasă din componenţa Dow Jones şi să se dezintegreze. Cu toate schimbările şi planurile livrate în ultimii doi ani, managementul a dezamăgit investitorii. Din cauza lipsei de cash, compania a înjumătăţit divi­dendele, ceva sfânt în istoria sa. Pentru a pune sare pe rană, Securities and Exchange Com­mission, autoritatea de supra­ve­ghere a pieţelor financiare din SUA, a deschis o anchetă privind contabilitatea GE după ce com­pania a găsit o gaură de peste 6 mi­liarde de dolari în por­tofoliul de asigurări al diviziei GE Capital.

Pentru a da un reper pentru dimensiunile afacerilor şi ale pierderilor GE, se poate menţiona că, spre exemplu, divizia de energie regenerabilă are 22.000 de angajaţi în peste 55 de ţări, a livrat 35.000 de turbine eoliene pe piaţa şi 25% din capacitatea de producţie hidro­energetică instalată în întreaga lume şi a raportat venituri de

10,3 mld. dolari pentru 2017. Dacă această divizie ar fi o companie de sine stătătoare, ar valora probabil peste 15 mld. dolari. Însă după stan­dardele GE, divizia de regenerabile este mică, ocupând doar locul cinci între operaţiunile industriale ale GE. Grupul a înregistrat anul trecut venituri din operaţiuni industriale de 116 miliarde de dolari.

Însă şi cheltuielile sunt pe măsura vârstei şi a veniturilor. Se poate spune că GE are o problemă cu cheltuielile, după cum scrie Deutsche Welle. Deşi compania susţine că nu şi-a plătit excesiv de mult executivii, fostul CEO Jeff Immelt a plecat înainte de termen anul trecut cu un pachet de pen­sionare în valoare de 211 milioane de dolari. În acel an, GE a înre­gistrat pierderi de 9,8 mld.dolari.  Obligaţiunile GE şi-au pierdut valoarea, iar acţiunile sunt la cel mai scăzut nivel de după marea criză financiară din 2009. Slăbirea cererii pentru produse pentru sectorul energiei, cum ar fi turbine pe gaze şi echipamente pentru industria petrolului, distruge spe­ranţele unei reveniri.

Anul trecut, compania holding a lui Warren Buffett Berkshire Hathaway, care a salvat GE în 2008 cu o investiţie de 3 miliarde de do­lari, a vândut acţiuni GE în valoare de 315 milioane de dolari.

GE reprezintă apogeul busi­nessului american. Părintele elec­tricităţii moderne, Thomas Alva Edison, a livrat companiei invenţii notabile cum ar fi becurile incan­descente şi motorul electric pentru locomotive, iar inginerii de la GE au inventat aparatul de raze X, mo­torul turboreactor şi ventilatorul electric. Katharine Burr Blodgett, primul om de ştiinţă femeie angajat de GE, a inventat sticla nereflecto­ri­zantă folosită la aparatele foto de acum. GE a construit o parte mare din economia americană.

„Deşi cred că Immelt a agravat problemele GE, mai cred şi că acestea au început să apară sub conducerea lui Welch, mai ales când acesta a permis GE Capital să dea cu împrumut prea mulţi bani“, spune jurnalistul de investigaţii Charles Ortel, unul dintre primii care au prezis căderea GE.

În 2001, Jack Welch a primit cel mai mare pachet de pensionare din istorie. Evaluat la 420 de milioane e dolari, acesta a inclus un apartament de 80.000 de dolari pe lună în Manhattan, bilete la evenimentele sportive importante şi dreptul de a folosi pe viaţă avioanele GE şi ale facilităţi ale companiei. Abia după ce Immelt s-a retras GE a redus cheltuielile.

„Durerea GE este dată de prea multele investiţii neinspirate şi finanţate cu datorie care ar fi putut, în teorie, aduce profit suplimentar acţionarilor, dar au dus la decizii de finanţare şi de investiţii confuze.“

Această problemă aduce în prim-plan GE Capital. Funcţio­nând ca o divizie de servicii financiare, aceasta îi finanţează pe clienţii GE care cumpără produse ca motoare pentru avioane, echi­pament industrial, turbine eoliene şi aparatură medicală. În timpul lui Jack Welch, GE Capital a acumulat un portofoliu de active specifice, finanţând orice, de la depozite în Mexic şi achiziţii de apartamente la închirieri de flote de maşini. Criza financiară din 2008-2009 a trimis afacerea în picaj.

Răspunzând presiunilor investitorilor,  Welch a extins GE Capital, făcând din această divizie cel mai mare emitent de efecte de comerţ. GE Capital a acumulat astfel datorii pe care nu le-a mai putut duce. GE Capital a contribuit cu 60% la creşterea veniturilor GE în perioada 1990-2005. Jeff Immelt, poreclit „Marele transformator“, a promis că va reorienta GE către operaţiunile industriale, unde dimensiunile enorme ale companiei s-a potrivi mai bine. Imaginea lui Immelt despre companie a fost diferită de cea din mintea investitorilor. Cheltuielile exagerate, spre exemplu pentru călătoriile cu avioanele companiei, au continuat sub Immelt.

Criza din 2008 i-a trezit la realitate pe unii executivi ai GE. Rana Faroohar, analist economic pentru CNN, a discutat cu directorii companiei şi a descoperit că aceştia au ales întoarcerea la inovaţie în detrimentul afacerilor financiare, cu care au mers prea departe. GE şi-a vândut de atunci din activele financiare şi a scos şi alte divizii, tradiţionale, la vânzare, cum ar fi cea de electrocasnice, însă pierderi de 6,2 miliarde de dolari din cauza unităţii financiare întreţin îngrijorările privind suprevieţuirea GE. Noul CEO John Flannery vorbeşte de orientarea GE spre trei sectoare de bază: sănătate, aviaţie şi energie.  Între timp, GE a dezasamblat GE Capital. Cu toate acestea, mulţi analişti cred că dacă nu apare un alt miliardar salvator ca Warren Buffett, GE nu va putea supravieţui decât dacă este la rândul ei dezasamblată. „Eram un conglomerat clasic. Acum lumea ne spune un start-up de 125 de ani“, a afirmat Immelt când a plecat.

Analiştii de la Deutsche Bank cred că pe măsură ce trece timpul creşte probabilitatea ca acţiunile GE să fie scoase din componenţa Dow Jones. De când Trump a venit la Casa Albă, în noiembrie  2016, bursa americană a trecut printr-o perioadă de boom. Indicele Dow a crescut cu peste 40%, în timp ce GE şi-a pierdut peste 40% din valoare. Valoarea companiei s-a redus cu 120 de miliarde de dolari, notează Bloomberg. Comisia care supraveghează indicele Dow Jones preferă ca între preţul celei mai scumpe acţiuni şi cel al celei mai ieftine acţiuni să fie un raport de 10 la 1. Raportul dintre cotaţia acţiunilor Boeing şi cea a titlurilor GE este de 20 la 1, notează analiştii Deutsche Bank. Cine ar lua locul GE în componenţa Dow Jones? S-ar putea ca Facebook, spun aceiaşi analişti. Nu este ceva nemaivăzut ca o companie industrială să fie înlocuită cu una din alt sector. Honeywell şi Altria au fost înlocuite cu Bank of America şi Chevron în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO