Business Internaţional

Acţiunile europene au închis în creştere, în pofida rezultatului alegerilor din Grecia

Acţiunile europene au închis în creştere, în pofida...

Autor: Anca Dumitrescu

26.01.2015, 20:23 128

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,6%, chiar dacă în timpul tranzacţiilor a scăzut cu până la 0,5%. Săptămâna trecută, Stoxx 600 a crescut cu 5,1%, înregistrând cel mai mare avans săptămânal din ultimii trei ani, în urma programului de achiziţii de obligaţiuni anunţat de BCE, în valoare de cel puţin 1.100 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Indicele elen ASE a scăzut luni cu 3,2%, după ce noul premier Alexis Tsipras a format o alianţă anti-austeritate între partidul său de extremă stânga Syriza şi partidul de dreapta Grecii Independenţi.

"Pieţele sunt încă interesate de plasamente riscante, orice ştire este eclipsată de programul de stimulare al BCE. Victoria Syriza nu va fi acum atât de rea pentru piaţă cum ar fi fost acum câteva luni. Tsipras este mai puţin agresiv şi dispus mai mult să negocieze", a declarat Alessandro Bee, analist la Bank J Safra Sarasin în Zurich.

Acţiunile Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Alpha Bank au coborât cu peste 11%, înregistrând cele mai mari scăderi în cadrul indicelui ASE.

Titlurile International Consolidated Airlines Group au urcat cu 2,4%, iar cele ale Aer Lingus Group cu 0,9%, operatorul aerian irlandez low-cost arătând că este dispus să renunţe la opoziţia faţă de o ofertă de preluare primită din partea grupului britanic, după analizarea unei oferte îmbunătăţite a acestuia, de 1,36 miliarde de euro.

Acţiunile Air France-KLM Group au avansat cu 5,5%, iar Deutsche Lufthansa cu 3%.

Acţiunile companiilor din sectorul energiei şi cel auto au înregistrat cele mai mari creşteri în cadrul Stoxx 600. Titlurile Royal Dutch Shell au închis în urcare cu 2,9%, iar BG Group cu 2,9%. Acţiunile Fiat Chrysler Automobiles au crescut cu 3,7%, în timp ce titlurile BMW au înheiat şedinţa pe plus cu 2,4%.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a avansat cu 0,74%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,4%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,29%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO