Business Internaţional

Acţiunile Glencore au crescut cu până la 20% la Londra, după o creştere record la Hong Kong

Acţiunile Glencore au crescut cu până la 20% la...

Autor: Anca Dumitrescu

05.10.2015, 11:24 469

Glencore aplică un program de restructurare, pentru a se adapta la preţurile scăzute ale materiilor prime şi pentru consolidarea situaţiei financiare.

Bloomberg News a relatat săptămâna trecută că fondul suveran de investiţii din Singapore, compania japoneză Mitsui & Co şi cel puţin un fond de pensii din Canada şi-au exprimat interesul să cumpere o participaţie minoritară la divizia agricolă a Glencore.

Divizia agricolă a Glencore ar putea valora până la 10 milioane de dolari, potrivit estimărilor realizate de Sanford C. Bernstein& Co.

Glencore nu are cunoştinţă despre motivul creşterii puternice a acţiunilor, se arată într-un comunicat al companiei publicat pe site-ul bursei din Hong Kong.

Acţiunile Glencore au scăzut săptămâna trecută cu 30%, la un minim istoric, investitorii reacţionând violent la o propunere de reducere a datoriilor şi transformare în acţiuni a acestora. Panica a fost atât de mare, încât s-a vorbit despre compania elveţiană ca despre următorul Lehman Brothers.

Acţiunile au început să recupereze o parte din terenul pierdut încă de vineri, când au crescut cu 4%.

Glencore este afectată de prăbuşirea preţurilor materiilor prime şi de temerile că încetinirea economiei Chinei, a doua ca mărime din lume, va înrăutăţi şi mai mult situaţia. Compania s-a împrumutat masiv pentru a investi când piaţa materiilor prime era în plină ascensiune, iar acum are probleme cu plata datoriilor. Analiştii cred că este puţin probabil ca preţurile materiilor prime să îşi revină semnificativ în următorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO