Business Internaţional

Acţiunile Monte dei Paschi s-au prăbuşit cu 16% de la începutul lunii, semn că banca are nevoie urgentă de ajutor

Acţiunile Monte dei Paschi s-au prăbuşit cu 16% de la...

Autor: Catalina Apostoiu

06.12.2016, 20:08 1043
Acţiunile băncii italiene Monte dei Paschi, cea mai veche din lume, s-au prăbuşit cu 16% de la începutul lunii, accentuând nevoia unei salvări urgente a acestei instituţii de a cărei soartă depinde chiar solvenţa statului italian, după cum scrie editorialistul Gideon Rachman de la Financial Times.

Turbulenţele politice apărute în Italia în urma votului negativ exprimat în referendumul din weekendul trecut complică eforturile de revitalizare a Monte dei Paschi, a treia mare băncă a Italiei. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru FT că oficiali guvernamentali le-au spus executivilor băncii să se pregătească pentru un bailout de stat de cinci miliarde de euro, care ar putea veni chiar în acest weekend.

Managementul băncii urma să se întâlnească ieri cu oficialii autorităţii de reglementare a sectorului bancar al zonei euro pentru a discuta pe marginea unui plan de recapitalizare de 5 miliarde de euro în curs.

Deşi pieţele financiare au reacţionat relativ calm faţă de rezultatul referen­dumului, surse familiare cu situaţia au declarat că impasul politic rezultat „îngreunează“ obţinerea unei investiţii de 1 miliard de euro din partea Qata­rului, investiţie de care depinde planul de recapitalizare de 5 miliarde de euro a Monte dei Paschi.

Bancherii se tem că un eşec în a repune banca pe picioare ar putea eroda şi mai mult încrederea deja şubrezită a investitorilor cu privire la întregul sistem bancar al Italiei care se clatină sub povara unor credite rele de 360 miliarde de euro şi a unei profitabilităţi reduse. JPMorgan Chase şi Mediobanca, bănci care oferă consultanţă Monte dei Paschi, încearcă, împreună cu ministrul italian de finanţe Carlo Padoan să convingă Autoritatea de Investiţii din Qatar să pompeze bani în a treia mare bancă a Italiei. Speranţele legate de încheierea unui acord până la deadline-ul din această săptămână sunt însă în scădere.

În lipsa investiţiei promise de Qatar, celelalte părţi ale planului de recapi­talizare a băncii s-ar putea nărui.

Banca poartă în continuare discuţii cu investitori importantţi, printre care şi cei din Qatar, cu privire la vânzarea unui procent însemnat din noile acţiuni, au anunţat surse familiare cu situaţia citate de Wall Street Journal. Însă investitorii respectivi aşteaptă să vadă cum evoluează criza guvernamentală înainte de a lua vreo decizie de a investi în Monte dei Paschi, au adăugat sursele citate.

Banca are drept ţintă atragerea a 5 miliarde de euro până la sfârşitul anului, cerând deţinătorilor de obligaţiuni să-şi convertească titlurile riscante în acţiuni şi prin vânzarea de acţiuni noi către investitori importantţi şi pe piaţă.

Până acum, deţinători obligaţiuni în valoare de uşor peste 1 miliard de euro şi-au convertit obligaţiunile în acţiuni.

Potrivit unei persoane familiare cu planul de recapitalizare a băncii, în cazul în care soluţia ce presupune implicarea sectorului privat se dovedeşte imposibilă, banca şi oficialii BCE ar putea susţine o ìrecapitalizare preventivăî care ar implica o injectţie de fonduri de stat şi conversia obligaţiunilor subordinate în acţiuni, scrie Financial Times.

Managementul Banca Monte dei Paschi di Siena urma să se întâlnească ieri cu oficialii autorităţii de reglementare a sectorului bancar din zona euro pentru a discuta implementarea planului de recapitalizare a băncii, potrivit Wall Street Journal.

Acţiunile băncilor italiene au scăzut puternic luni după ce electoratul ţării a respins reformele constituţionale propuse de premierul Matteo Renzi.

Acţiunile Monte dei Paschi, care au pierdut 86% din valoare în ultimul an, au scăzut cu 4,2% luni. Marţi, acestea şi-au continuat declinul, pierzând încă 2,2% la începutul şedinţei de tranzacţionare.

„Un eşec al planului Monte dei Paschi ar afecta puternic toate celelalte bănci italiene care au nevoie de recapitalizare“, spune Patrick OíDonnell, director de investiţii la Aberdeen Asset Management, citat de CNBC.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO