Business Internaţional

Acuzată că ia în colimator numai companii americane, UE lansează anchete fiscale contra Luxemburgului şi Poloniei

Acuzată că ia în colimator numai companii americane,...

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2016, 19:11 727

Autorităţile europene sunt acuzate că au luat în vizor în mod nedrept companii americane într-o serie de anchete. În aceste condiţii, oficialii blocului au anunţat recent, în contextul unei vizite a comisarului european pe probleme de concurenţă Margrethe Vestager în SUA, că investigează dacă o companie franceză nu cumva a încheiat un acord fiscal avantajos cu Luxemburgul, scrie The New York Times.

Vestager a decis luna trecută ca Irlanda să colecteze până la 13 miliarde de euro sub formă de taxe de la Apple ca parte a eforturilor de combatere a acordurilor fiscale avantajoase încheiate cu multinaţionalele la nivel mondial.

Autorităţile europene anchetează de asemenea Amazon, McDonald’s şi alte companii în diverse domenii. Decizia privitoare la Apple a stârnit nemulţumire în Washington, oficialii americani acuzând-o pe Vestager că se concentrează prea mult asupra companiilor americane.

Ricardo Cardoso, purtător de cuvânt al comisarului european, a declarat că momentul lansării anunţului privitor la anchetele din Europa nu are nicio legătură cu vizita lui Vestager în SUA.

Anul trecut, Vestager a cerut Luxemburgul să ceară taxe de până la 30 milioane de euro de la o divizie a producătorului auto Italian Fiat. De asemenea, a cerut Belgiei să recupereze sume semnificative sub formă de taxe de la un număr de companii, printre care Anheuser-Busch InBev.

În cazul Engie, o companie de utilităţi cunoscută anterior sub numele de GDF Suez şi care este parţial deţinută de statul francez, oficialii europeni spun că este posibil ca Luxemburgul să-i fi acordat acesteia “un avantaj incorect faţă de alte companii”.

Într-o declaraţie, ministerul luxemburghez de finanţe susţine că nu au existat niciun fel de “tratament fiscal special sau avantaj selectiv” pentru Engie.

Potrivit Comisiei, o aceaşi tranzacţie financiară încheiată de Engie în Luxemburg pare să fi fost clasificată în două feluri, ducând la o dublă non-impozitare a companiilor din cadrul grupului GDF Suez, scrie CNBC.

“Tranzacţiile financiare pot fi impozitate diferit în funcţie de tipul lor, însă o singură companie nu poate clasifica aceeaşi tranzacţie în două feluri diferite”, se arată într-o declaraţie a comisarului european.

“Rezultatul final pare să fie că o parte semnificativă din profiturile înregistrate de GDF Suez în Luxemburg nu a fost impozitată deloc”.

În paralel, Comisia a anunţat că analizează o nouă taxă progresivă din retailul polonez şi a cerut suspendarea acesteia până la finalizarea anchetei.

Decizia de suspendare înseamnă mai puţine venituri la bugetul Poloniei, deja aflat sub presiune din cauza unei serii de decizii guvernamentale, în special cea privitoare la indemnizaţiile lunare pentru copii, potrivit CNBC.

“Comisia se teme că ratele progresive bazate pe cifra de afaceri conferă companiilor cu o cifră scăzută un avantaj asupra rivalelor, fapt ce contravene reglementărilor UE privitoare la ajutoarele de stat”, se arată într-o declaraţie a Comisiei.

Ancheta priveşte o taxă adoptată de Polonia în iulie 2016, care se aplică firmelor care operează în Polonia şi sunt active în sectorul de retail.

Taxa a fost introdusă pe 1 septembrie 2016. Nicio plată nu a fost făcută încă. Potrivit noii reglementări, companiile din sectorul de retail ar urma să plătească o taxă lunară în funcţie de cifra de afaceri înregistrată.

Companiile cu o cifră de afaceri lunară de sub 17 milioane de zloţi (4,41 milioane de dolari) nu ar urma să plătească nicio taxă, cele cu cifră de afaceri cuprinsă între 17 milioane de zloţi şi 170 milioane de zloţi pe lună ar urma să plătească 0,8%, iar cele cu cifră de afaceri de peste 170 milioane de zloţi ar plăti 1,4%.

“Comisia nu pune sub semnul întrebării dreptul Poloniei de a decide cu privire la nivelurile de impozitare sau la scopul diverselor taxe şi impozite. Totuşi, sistemul fiscal ar trebui să respecte legislaţia europeană, inclusiv reglementările privitoare la ajutoarele de stat şi nu ar trebui să favorizeze un anumit tip de companie”, se arată în declaraţia Comisiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO