Business Internaţional

Adevăratul motiv al deprecierii euro: Ieşiri de capital de 400 mld. euro în 12 luni

Adevăratul motiv al deprecierii euro: Ieşiri de capital...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.12.2015, 00:04 3038

În ultimele 12 luni, din zona euro au ieşit 400 mld. euro sub forma instrumentelor financiare cu venit fix, spun experţii băncii germane Deutsche Bank (DB).

Ei au botezat „euroglut“ acest dezechilibru pus sub semnul îndoielii de concurenţă. Aceas­tă migraţie a capitalului, spun strategii DB, va aduce  euro la paritate cu dolarul în 2016, scrie publicaţia franceză Les Echos.

Situaţia este paradoxală. Niciodată investitorii din zona euro n-au avut atât de mulţi bani la dispoziţie ca acum. Banca Centrală Europeană a redus ieri dobânda acordată pentru depozitele băncilor de la -0,2% la -0,3%, ceea ce în teorie, alături de politica monetară ultrarelaxată a instituţiei, ar trebui să elibereze şi mai mult capital.

Însă euro continuă să se deprecieze faţă de dolar. La 1,05 dolari pentru un euro, moneda europeană este la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din 2003. Motivul? Investitorii nu găsesc suficiente soluţii satisfăcătoare pentru a-şi plasa avuţia în economia europeană. Atât de arid este pentru ei teritoriul european încât excesul de lichiditate, acel „euroglut“  - supraabundenţa de euro -, a atins proporţii gigantice. Aceste 400 de miliarde de euro reprezintă un flux de investiţii care părăseşte uniunea monetară europeană.

Situaţia se poate explica în primul rând prin anemia economiei europene, marcată de o cerere internă slabă, de ritmuri de creştere modeste şi de şomaj încă la niveluri alarmante. Situaţia se explică şi prin cererea slabă de pe piaţa obligeţiunilor din Europa.

„Statele s-au lansat în politici economice vizând diminuarea datoriilor, ceea ce determină reducerea datoriilor suverane active“, explică Robin Winkler, analist al DB. „Iar companiile şi-au revizuit şi ele în jos necesarul de finanţare şi prin urmare emisiile de obligeţiuni“, a adăugat el. În aceste condiţii investitorii pleacă de pe piaţa obligaţiunilor şi se îndreaptă spre pieţe străine, în special spre cele din SUA. Analiştii de la DB au calculat că „o treime din obligaţiunile străine deţinute de investitori europeni în al treilea trimestru sunt de origine americană, însă de atunci 45% din achiziţiile de obligaţiuni privesc SUA“. Aceste titluri sunt cu atât mai atractive cu cât, din cauza achiziţiilor de active effectuate de BCE, randamentele obligeţiunilor din zona euro sunt la minime istorice, în unele cazuri chiar la niveluri negative.

„Cum Rezerva Federală americană, banca centrală a SUA, se pregăteşte să ridice dobânzile, divergenţele dintre SUA şi Europa riscă să amplifice ieşirile de capital din zona euro“, a avertizat Robin Winkler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO