Business Internaţional

Adevărul despre Panama: Cum a ajuns dintr-o ţară săracă un paradis fiscal unde bogaţii lumii îşi ascund averile de ochii lumii şi ai fiscului

Adevărul despre Panama: Cum a ajuns dintr-o ţară...

Autor: Maria Tufan

10.04.2016, 17:02 7131

Republica Panama, statul care a umplut primele pagini ale ziarelor din întreaga lume în ultimele zile, este considerat cel mai bine dezvoltat paradis fiscal din zona Caraibelor. Legislaţia extinsă şi reglementările privind serviciile financiare şi beneficiile companiilor de tip offshore au făcut ca sute de oameni de afaceri, dar şi personalităţi din alte medii să îşi deschidă conturi şi să creeze, cu ajutorul caselor de avocatură, structuri offshore care să ascundă adevăraţii beneficiari şi bunurile acestora. Ce prevede legea panameză şi care sunt avantajele financiare pe care le aduce?

De peste 70 de ani, în Panama există aşa-numitul document Panamian Companies Act sau legea privind corporaţiile. Acesta, împreună cu reglementările fiscale asigură o gamă largă de servicii financiare extrem de căutate, incluzând offshore bancar, constituirea companiilor de tip offshore, dar şi posibilitatea înfiinţării de fonduri sau asociaţii. 

Astfel, proprietarii companiilor offshore înregistrate în Panama, dar care îşi desfăşoară activitatea economică în afara acestei ţări, sunt scutiţi de orice tip de taxă corporativă, de taxele pe venit sau de cele pe profituri realizate prin vânzarea investiţiilor capitale. Taxele locale sunt şi ele inexistente. Mai mult, printre beneficiile fiscale din statul Americii Centrale se mai numără şi lipsa taxelor pe vânzări, a celor pe bunuri şi interese, dar şi a celor care vizează acţionarii sau transferul de acţiuni.

În Republica Panama, nu există taxă de stat, taxă pe proprietate, taxă pe cadouri, taxă de timbru, taxă de succesiune şi nici taxă de depozit. 

La toate acestea, se adaugă însă şi o puternică politică de confidenţialitate menţionată chiar în Constituţia statului. Încălcarea acestor norme este dur sancţionată atât pe parte penală, cât şi pe parte civilă. De asemenea, băncilor panameze le este strict interzisă distribuirea oricărei informaţii cu privire la conturile de tip offshore sau la deţinătorii acestora, excepţie făcându-se numai în cazul în care Curtea de Justiţie eliberează un ordin legat de o anchetă aflată în curs.

Panama nu are tratate fiscale încheiate cu niciun alt stat, protejând astfel „intimitata financiară” a clienţilor de offshore-uri bancare, chiar dacă aceştia sunt cetăţenii altor ţări. În interiorul aceloraşi granite, mai există însă şi lipsa controlului asupra operaţiunilor de schimb. În acest mod, nici persoanelor fizice cu offshore bancar, dar nici entităţilor de afaceri care au luat naştere  acolo, nu le sunt impuse limite şi nici nu le sunt puse întrebări privind transferurile de bani realizate din ţară către exterior sau invers. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO