Business Internaţional

Adio bani ieftini! BCE stopează programul de infuzii de lichiditate în sistemul financiar în decembrie. Dobânzile vor rămâne jos probabil până în 2019

Adio bani ieftini! BCE stopează programul de infuzii de...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2018, 00:05 877

Cu un război comercial mondial bă­tând la uşă şi cu populişti instalaţi la putere în Italia, Banca Centrală Europeană a decis ieri că în decembrie va pune capăt programului masiv de achiziţii de active cu care a protejat euro şi economiile zonei euro după marea criză financiară.

Programul de achiziţii de obliga­ţiuni (quantitative easing, QE) va fi înjumătăţit la 15 miliarde de euro pe lună în septembrie, de la 30 mld. euro pe lună în prezent. Achiziţiile vor fi oprite complet în decembrie, scrie The Guardian.

Mutarea este una impor­tantă, echivalentă cu închiderea apara­tului de oxigen pentru o economie care pare că poate avansa fără ajutor.

Prin programul de QE BCE a pus la dis­poziţia pieţelor şi băncilor cash foarte ieftin, punând în acelaşi timp presiuni descendente pe costurile de finanţare de pe pieţe ale ţărilor zonei euro.

Mulţi economişti s-au aşteptat ca banca centrală a zonei euro să-şi amâne decizia finală privind achiziţiile de active până la şedinţa de politică monetară din iulie.

Consiliul guvernator este împărţit între „vulturii“ care au argumentat că QE şi-a făcut deja efectele şi „po­rumbeii“ care sunt îngrijoraţi că econo­mia zonei euro nu este suficient de puternică pentru a rezista fără stimul.

„Decizia este cu adevărat un compromis demn de regele Solomon între vulturi şi porumbei. Vulturii au obţinut în sfârşit data la care se va termina QE, în timp ce porumbeii au încă uşa deschisă pentru mai mult dacă va fi nevoie. Foarte drăguţ“, apreciază Carsten Brzeski, analist la ING.

Într-o altă mutare importantă, BCE a promis că va menţine dobânzile la nivelul actual până cel puţin la mijlocul anului viitor. Aceasta înseamnă că costurile împrumuturilor de la BCE vor rămâne probabil zero multe luni de-acum încolo.

Pentru a fi forţate să crediteze economiile, băncile comeciale vor fi în continuare taxate cu minus 0,4% pentru fondurile păstrate la BCE .

Deciziile BCE au făcut ca euro să se deprecieze rapid faţă de dolar. Căderea s-a accelerat după ce preşedintele BCE Mario Draghi a avertizat în legătură cu creşterea incertitudinilor economice şi a amintit că BCE nu se grăbeşte să majoreze dobânzile. Un euro mai slab nu este o îngrijorare pentru BCE deoarece îi va ajuta pe exportatori şi va produce inflaţie, acum slabă în zona euro.

Legat de creşterea economică, Draghi prezice „surprize frumoase“ din partea expansiunii bugetare din SUA şi, pe termen mediu, din zona euro.

Bancherul a avertizat că implementarea reformelor structurale în zona euro trebuie să fie „accelerată semnificativ“ pentru a îmbunătăţi rezistenţa, reduce şomajul structural şi da un impuls productivităţii şi potenţialului de creştere. Draghi a cerut ţărilor euro să-şi reconstruiască „tampoanele bugetare“. „Acest lucru este important în special în ţările în care datoriile guvernului sunt mari“, a declarat Draghi. Analiştii au interpretat aceste afirmaţii ca un mesaj adresat Italiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO