Business Internaţional

Administraţia Donald Trump vrea cooptarea palestinienilor la negocieri. Mahmud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, respinge ideea lui Trump

Administraţia Donald Trump vrea cooptarea...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

20.02.2018, 21:38 83

Administraţia Donald Trump a semnalat marţi seară intenţia reluării contactelor cu palestinienii despre procesul de pace cu Israelul, dar preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a părut să respingă ideea, cerând constituirea unui cadru multilateral de negocieri, relatează Reuters.

"Negociatorii noştri sunt lângă mine, pregătiţi pentru discuţii. Dar nu ne vom ruga de dumneavoastră. Alegerea vă aparţine, domnule preşedinte", a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, adresându-i-se, în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, liderului palestinian, Mahmud Abbas, care a refuzat să fie prezent la reuniune în acelaşi timp cu oficialii americani.

Jared Kushner, ginerele şi principalul consilier al preşedintelui Donald Trump, precum şi emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, se aflau alături de Nikki Haley.

Mahmud Abbas tocmai rostise un discurs în Consiliul de Securitate ONU.

Josh Raffel, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că Washingtonul va prezenta un plan de pace "când va fi definitivat" şi "la momentul potrivit".

Însă palestinienii, furioşi de hotărârea lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, nu mai consideră Statele Unite un coordonator neutru al negocierilor.

În acest context, Mahmud Abbas a propus convocarea unei conferinţe internaţionale pe tema procesului de pace din Orientul Mijlociu. "Astăzi a devenit imposibil ca un stat să rezolve de unul singur un conflict regional ori internaţional. Este esenţial să stabilim un mecanism internaţional multilateral rezultat dintr-o conferinţă internaţională", a argumentat liderul palestinian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO