Business Internaţional

Administraţia Obama aprobă prima legătură cu feribotul între SUA şi Cuba

Administraţia Obama aprobă prima legătură cu...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

06.05.2015, 09:49 122

Baja Ferries, care operează serviciul pentru pasageri către Mexic, a anunţat că a primit o licenţă de la Departamentul american al Trezoreriei. Robert Muse, un avocat de la Baja Ferries, a declarat că el crede că şi solicitările altor comapnii au fost aprobate. Departamentul a anunţat că nu poate să confirme imediat, însă ziarul Sun-Sentinel din Florida a dezvăluit că au mai primit aprobări Havana Ferry Partners din Fort Lauderdale, United Caribbean Lines Florida din zona Orlando şi Airline Brokers Co. din Miami.

Muse a declarat că Baja urmează să ceară aprobarea Cubei şi a adăugat că este optimist, având în vedere că serviciul ar putea să asigure o creştere semnificativă a nivelului comerţului şi turismului între cele două ţări.

Guvernul cubanez nu a comentat imediat vestea şi este neclar dacă doreşte sau poate să permită o nouă rută majoră pentru circulaţia bunurilor şi persoanelor între cele două state.

"Cred că este un indiciu suplimentar cu privire la seriozitatea administraţiei Obama în ceea ce priveşte normalizarea relaţiilor cu Cuba", a declarat Muse, un expert în drept american privind Cuba. "Acum trecem de la teoretic la foarte aplicat", a adăugat el.

Înainte de Revoluţia cubaneză din 1959, feriboturi asigurau zilnic legătura între Florida şi Cuba, aducând turişti americani la hotelurile şi cazinourile din Havana şi permiţându-le cubanezilor să efectueze călătorii la cumpărărturi în Statele Unite.

Aceste rute au fost oprite la Revoluţie, iar cele peste 600.000 de persoane care călătoresc între cele două ţări o fac pe linii aeriene charter foarte scumpe. Aproape 80% dintre călătorii americani în Cuba sunt americani de origine cubaneză care îşi vizitează rudele, iar mulţi dintre ei duc cantităţi uriaşe de bunuri care nu se găsesc pe insula comunistă, de la haine pentru bebeluşi şi până la televizoare cu ecran plat. Această încărcătură a devenit tot mai scumpă şi mai dificil de cărat în ultimii ani, din cauza scumpirilor aplicate de companii şi aspririi restricţiilor de către vama cubaneză.

Muse apreciază că feriboturile vor permite un serviciu pentru pasageri şi marfă ieftin şi vor furniza o potenţială cale pentru noi forme de comerţ permise de Obama, atunci când a anunţat, anul trecut, o serie de măsuri de flexibilizare a embargoului comercial impus Cubei. Printre altele, Obama a permis importarea unor bunuri produse de noul sector privat cubanez şi un export teoretic nelimitat de produse.

Feriboturile urmează totodată să asigure o nouă rută pentru turiştii americani către Cuba, care depind, de asemenea, de servicii de tip charter. Volumul călătoriilor dinspre Statele Unite a crescut după anunţul făcut de Obama pe 17 decembrie, iar noi grupuri de presiune îndeamnă Congresul să pună capăt restricţiilor de călătorie şi să permită "turismul pur", în prezent interzis prin lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO