Business Internaţional

Adrian Perica, fostul bancher din spatele tranzacţiei Apple-Beats în valoare de trei miliarde de dolari

Adrian Perica, fostul bancher din spatele tranzacţiei...

Autor: Luciana Georgescu

01.06.2014, 17:10 1151

Adrian Perica, un fost bancher pentru Goldman Sachs, a devenit renumit după ce în 2009 s-a alăturat companiei Apple în funcţia de director de fuziuni şi achiziţii, începând să încheie tranzacţii importante, în valoare de câteva miliarde de dolari, scrie Bloomberg Businessweek.

“Când eşti considerat portarul unei companii de talia Apple, te afli într-o poziţie foarte valoroasă”, a declarat Eric Risley, un asociat al firmei de consultanţă în fuziuni şi achiziţii Architect Partner.

Cea mai recentă afacere care l-a adus pe Perica în atenţia presei este achiziţia Beats Electronics, producătorul de căşti fondat de Dr Dre şi Jimmy Iovine, pentru suma de trei miliarde de dolari.

Tranzacţia este cea mai importantă de până acum pentru Apple. Cheltuielile cu achiziţiile au crescut cu 87% trimestrul trecut, ajungând la valoarea de 559 milioane de dolari. Cook, CEO-ul Apple a preluat 24 de companii în ultimele 18 luni, faţă de 2009, când compania a realizat doar două achiziţii.

“Perica este o persoană de încredere în interiorul companiei şi este recunoscut pentru că duce lucrurile la bun sfârşit”, a declarat Malloy, co-fondatorul BlueRun Ventures, o companie care a investit în două start-upuri preluate de Apple.

Petrica a fost recrutat după ce în 2009 Apple a încercat să cumpere agenţia de publicitate AdMob, însă a pierdut în faţa Google. Fostul bancher a fost angajat pentru a ajuta compania să încheie tranzacţiile mai rapid.

Echipa condusă de Perica, formată uneori din peste 100 de oameni din companie, este atât de bine pregătită încât Apple a putut renunţa la companiile de consiliere de pe Wall Street, care sunt în general prezente la astfel de tranzacţii.  

Perica şi compania pe care o reprezintă au refuzat să divulge orice fel de informaţii personale. “Apple este cunoscută pentru confidenţialitatea informaţiilor”, a declarat Malloy.

Absolvent al Academiei Militare West Point, Perica a lucrat ca ofiţer de informaţii în armata americană şi apoi consultant la Deloitte. În plus, directorul de achiziţii şi fuziuni de la Apple a absolvit un MBA la Sloan School of Management din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts.

“Socializarea era un proces foarte dificil pentru mine, însă dezvoltarea unor aptitudini de acest fel îţi oferă încredere de sine”, a declarat Perica într-un interviu acordat în 2001 pentru o publicaţie de la MIT.

Perica este apropiat conducerii executive de la Apple, din moment ce a fost surprins la meciurile de baschet ale echipei Golden State Warriors, pe locurile rezervate în general pentru Eddy Cue, vicepreşedintele companiei.

Persoane din cercul apropiat lui Perica au declarat că fostul bancher nu este interesat de posibilităţile oferite de Silicon Valley.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO