Business Internaţional

Adversarul „lumii finanţelor“ a ajuns la Palatul Elysée. Prima sfidare: realitatea lumii în plină criză

Adversarul „lumii finanţelor“ a ajuns la Palatul Elysée. Prima sfidare: realitatea lumii în plină criză

Autor: Iulian Anghel

16.05.2012, 00:06 3107

Cert este că Hollande (57 de ani) aduce la Palatul Elysée stânga după 17 ani de do­minaţie a dreptei. Mai are de trecut un hop: alegerile legislative din vară. Dacă le va câştiga, va fi bine pentru el. Dacă rezultatele vor fi îndoielnice, va avea împotriva sa nu doar "lumea finanţelor", ci şi o parte a Parla­mentului.

Ceremonia de predare a ştafetei s-a aflat mai degrabă sub semnul moderaţiei decât cel al fastului.

Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte, a părăsit Palatul Elysée imediat după ce i-a predat puterea preşedintelui ales.

Apoi Hollande a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al Franţei. A urcat, potrivit tradiţiei, într-o maşină Citroën decapotabilă care a parcurs bulevardul Champs-Elysées până la Arcul de Triumf, unde şeful statului francez a aprins flacăra la mormântul soldatului necunoscut.

Dar ceremonia plină de simboluri a fost abia începutul.

Învestitura Guvernului este o urgenţă, relaţiile cu Germania sunt o urgenţă. Prima vizită urma să fie aseară în Germania, la Angela Merkel, iar peste două zile va fi în Statele Unite la summitul G8 şi va fi primit la Casa Albă.

Prima impresie este importantă, dar nici ce ai spus în trecut nu poate fi uitat repede. Ce vrea de fapt socialistul François Hol­lande pentru Franţa şi pentru lume?

Dacă ascultăm ce a spus în campania electorală şi ieri la învestitură îşi doreşte pentru Franţa o redresare a "justiţiei" şi când spune a justiţiei se referă mai mult la "justiţia socială".

Dar cât va putea face din tot ce a promis pentru "justiţia" socială? Nu va putea face prea multe, nu va putea, de pildă, într-o lume supusă atâtor constrângeri, să instituie săptămâna de lucru de 35 de ore precum pre­decesorul său socialist François Mitterand.

Este greu de crezut că va putea să-i impoziteze pe bogaţi pe atât cât a promis în campanie.

Deja bogaţii Franţei au anunţat că pleacă din ţară, dacă stânga ajunge la putere. Iar Marea Britanie, cu siguranţă, nu se va supăra, a spus-o, de altminteri, premierul britanic David Cameron.

Pe plan extern el intenţionează să le propună liderilor europeni un nou pact care să combine reducerea datoriilor şi creşterea, după cum a reiterat ieri la învestitură.

"Acesta este mandatul pe care l-am primit de la poporul francez: să redresez Franţa în justiţie, să deschid o nouă cale în Europa, să contribui la pacea în lume şi la păstrarea planetei."

A mai promis că îi va face pe toţi francezii să trăiască împreună, fără distincţie privind originea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO