Business Internaţional

AFP: Mulţimea aclamă la Ramallah votul privind Palestina, marcat cu tiruri de armă în aer

AFP: Mulţimea aclamă la Ramallah votul privind...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

30.11.2012, 10:34 170

Mulţimea adunată la Ramallah, la sediul Autorităţii Palestiniene (AP), a aclamat joi seara votul istoric de la ONU cu privire la accederea Palestinei la rangul de stat observator, jubilând şi trăgând focuri de armă în aer, relatează AFP.

"Allah Akbar (Allah este mare)", au cântat mii de palestinieni reuniţi în centrul oraşului Ramallah, în timp ce la New York Adunarea Generală a ONU vota o rezoluţie care a transformat Palestina din "entitate" în "stat observator nemembru", cu 138 de voturi pentru, nouă împotriva şi 41 de abţineri.

Focuri de armă automată se auzeau până în Ierusalimul de Est, unde a avut loc un foc de artificii în culorile palestiniene - roşu, verde, negru şi alb.

Şoferi în stare de euforie claxonau pe marile artere din sectorul de est, anexat, al Ierusalimului, în timp ce la Ramallah steaguri palestiniene fluturau în Piaţa Yasser Arafat, în centrul oraşului.

"Sunt foarte mulţumit că statutul de stat (observator) a fost adoptat, chiar dacă este vorba doar despre o victorie morală. Există mulţi avari în această lume, dar chiar şi aşa este bine", a declarat Rachid al-Kor, în vârstă de 39 de ani, la Ramallah.

O stare de bucurie a cuprins Cisiordania, dar şi Fâşia Gaza, unde mişcarea islamistă palestiniană Hamas - rivala mişcării Fatah condusă de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas - şi-a exprimat susţinerea faţă de demersul palestinian la ONU.

La Bethleem, în Cisiordania, în apropiere de Ierusalim, focuri de artificii au iluminat cerul, iar clopotele bisericilor au sunat în noaptea de joi spre vineri pentru a marca evenimentul.

Transmisia în direct a discursului pe care preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a susţinut la New York a fost proiectată pe o porţiune a zidului israelian despărţitor, la Bethleem.

Prezentat de Israel ca "închidere antiteroristă", acest zid, care urmează se întindă pe o lungime de aproximativ 700 de kilometri, este calificat drept "zidul apartheidului" de către palestinieni. Când va fi finalizat, 85% din acesta se afla pe teritoriul Cisiordaniei, potrivit unor date ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO