Business Internaţional

Agenţia Internaţională pentru Energie: SUA va deveni cel mai mare producător de petrol până în 2023

Agenţia Internaţională pentru Energie: SUA va deveni...

Autor: Răzvan Botea

18.03.2018, 19:04 227

SUA va depăşi Rusia şi va deveni cel mai mare producător de petrol în 2023, numărându-se printre ţările care au ajutat cel mai mult creşterea stocului de petrol, scrie The Wall Street Journal.

Producţia de petrol crud va creşte până la o cifră record de 12.1 mil. barili pe zi până în 2023, spun previziunile, anul acesta crescând cu 2 mil. de barili, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, care consiliază guverne şi corporaţii în privinţa tendinţelor din industria energetică.

 Producţia de petrol crud a SUA o va depăşi pe cea a Rusiei, în momentul acesta cel mai mare producător cu aproximativ 11 mil. barili/zi.

Previziunea Agenţiei pentru următorii 5 ani arată că SUA atinge niveluri noi privind dezvoltarea industriilor petrolului şi gazelor, ajutată de avansurile tehnologice şi creşterea eficienţei. Cândva puternic dependentă de importul din Orientul Mijlociu, SUA se apropie atingerea scopului de a produce destul petrol crud pentru cererea internă de produse rafinate, precum benzina.

Din cei 6,4 mil. barili de petrol care vor însemna creşterea producţiei zilnice până în 2023, aproape 60% din aceasta va proveni din SUA, spune Agenţia Internaţională pentru Energie.

Influenţa americană asupra pieţei globale de petrol va creşte de asemenea, cu exporturile din SUA dublându-se şi ajungând la 4,5 mil. barili/zi, până în 2023. Până în 2015, SUA nu a exportat petrol, însă în 5 ani, este de aşteptat ca aceasta să devină unul din cei mai mari exportatori.

Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Petrol arată de asemenea că rolul OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), se va schimba, acesta fiind grupul care a dominat până acum piaţa petrolului.

Este de aşteptat ca producţia de petrol să crească şi în Canada, Brazilia şi Norvegia, toate aceste ţări fiind în afara OPEC. Acestea, împreună cu SUA vor ajuta la satisfacerea cererii în creştere. În interiorul OPEC, doar în Orientul Mijlociu se aşteaptă o creştere a producţiei, în timp ce alţi membri, precum Venezuela, se luptă cu probleme interne.

Capacitatea de petrol crud a Arabiei Saudite este previzionată la o creştere, ajungând la 12,3 mil. barili/zi până în 2023 şi concurând cu SUA la titlul de cel mai mare producător de petrol crud. Însă, Arabia Saudită a preferat să producă mai puţin decât capacitatea acesteia pentru a-şi menţine poziţia de echilibrare a pieţei, crescând şi scăzând volumul în funcţie de cererea pieţei.

Luând în considerare toate lichidele folosite în industria energetică, inclusiv cele derivate din gazul natural, producţia din SUA va creşte la 17 mil. barili zilnic în următorii 5 ani, de la cele 13 mil. barili/zi de acum, mai spune raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO