Business Internaţional

Agenţia ONU pentru Refugiaţi anunţă un nou record de peste 65 de milioane de persoane strămutate în lume

Agenţia ONU pentru Refugiaţi anunţă un nou record de...

Autor: Andrei Ionascu

19.06.2017, 09:49 85

Cifrele estimate pentru sfârşitul anului 2016 reprezintă o creştere faţă de 2015. Aproximativ 10,3 milioane de persoane au fost strămutate doar în 2016. Escaladarea conflictului din Sudanul de Sud este un factor semnificativ al acestei înrăutăţiri a situaţiei mondiale.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a tras un semnal de alarmă şi consideră că este vorba despre încă un eşec descurajant al diplomaţiei internaţionale.

"Lumea pare incapabilă să facă pace. Observăm cum vechile conflicte continuă să se înrăutăţească, iar noi conflicte izbesc şi produc instabilitate. Strămutarea forţată este un simbol al războaielor care nu se termină niciodată", a declarat Grandi.

Oficialul ONU a avertizat asupra presiunii puse pe multe dintre cele mai sărace state ale lumii, întrucât aproximativ 84% dintre persoanele strămutate trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

"Cum să mă adresez ţărilor cu resurse mult mai reduse, din Africa, Orientul Mijlociu, Asia, să primească milioane de refugiaţi dacă ţările mai bogate refuză să facă acest lucru? Sper că datele prezentate azi vor încuraja ţările dezvoltate să regândească strategia: nu doar să accepte mai mulţi refugiaţi, dar să investească în promovarea păcii şi în reconstrucţie", a mai spus Filippo Grandi.

Războiul civil din Siria rămâne cea mai important sursă a migraţiei, cu 12 milioane de oameni - aproape două treimi din populaţie - care s-au mutat în alte zone ale ţării sau au plecat în străinătate, potrivit datelor ONU. Urmează Columbia (7,7 milioane de persoane), Afganistan (4,7 milioane), Irak (4,2 milioane) şi Sudanul de Sud (3,3 milioane).

Turcia găzduieşte cei mai mulţi dintre refugiaţi, 2,9 milioane. Urmează Pakistan (1,4 milioane), Liban (un milion), Iran (979.400), Uganda (940.800) şi Etiopia (791.600). Aproximativ 6,3 milioane de cetăţeni sirieni au fost strămutaţi intern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO