Business Internaţional

Ajutorul dat de Fed băncilor europene a surprins lumea financiară, dar arată cât de tensionată este situaţia sistemului bancar

Ajutorul dat de Fed băncilor europene a surprins lumea financiară, dar arată cât de tensionată este situaţia sistemului bancar

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, omul care a sărit în ajutorul băncilor europene

Autor: Bogdan Cojocaru

02.12.2011, 00:02 1453

Decizia Rezervei Federale ame­ricane, a Băncii Centrale Europene şi a altor patru mari bănci centrale de a lua măsuri coordonate pentru pre­ve­nirea unui deficit de lichidităţi în sistemul financiar mondial, inclusiv re­ducerea costului finanţării de ur­genţă în dolari pentru băncile euro­pene, a surprins pieţele finan­ciare, care au reacţionat pozitiv.

Acţiunea arată însă cât de disperate sunt autorităţile să reducă tensiunile de pe pieţele financiare care fac dificil pentru unele bănci să funcţioneze în condiţii normale şi care riscă să se propage în economiile reale.

Acţiunea constă, în principal, în reducerea costurilor fondurilor în dolari trase de BCE de la Fed, bani care urmează să asigure finanţare ieftină băncilor europene. Participarea băncilor centrale ale Canadei, Marii Britanii, Japoniei şi Elveţiei face parte doar din strategia de a demonstra că marile bănci centrale ale lumii cooperează pentru a preveni o criză de creditare în Europa, scrie CNBC.

"Asistăm la un puseu al crizei care a început în urmă cu câţiva ani, dar acum sursa îngrijorărilor băncilor nu este expunerea pe activele toxice, ci expunerea la datoriile suverane. Mai sunt şi îngrijorările legate de destrămarea zonei euro", spune John Higgins, analist la Capital Economics.

Multe bănci europene fac împrumuturi denominate în dolari, în parte deoarece dobânzile din SUA sunt foarte mici. De obicei, aceste credite sunt finanţate cu împrumuturi de la alte instituţii financiare. Când băncile europene fac un împrumut în dolari sau achiziţionează active denominate în dolari, împumută dolari de la alte bănci care au disponibile fonduri în dolari, explică postul american de televiziune. Instituţiile de credit se pot împrumuta apoi în moneda naţională şi pot folosi swap-urile valutare pentru a se proteja de riscurile valutare.

În condiţiile în care în zona euro criza datoriilor se intensifică, pentru multe bănci europene a devenit foarte dificil, chiar imposibil, să se împrumute în dolari de la alte instituţii de credit. Pentru a obţine astfel de fonduri, băncile trebuie să apeleze la BCE. O altă problemă este că preţul swap-urilor valutare s-a majorat, ceea ce face mai scumpe împrumuturile în dolari şi încurajează vânzarea de euro. Astfel, sunt puse presiuni pe euro şi este restricţionat creditul în Europa.

Evitarea unor probleme de finanţare în cazul băncilor europene este importantă pentru SUA deoarece aceste bănci sunt creditori majori pe piaţa corporate americană. Când instituţiile de credit nu pot finanţa în dolari companiile americane, se restrânge şi piaţa creditului din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO