Business Internaţional

Al doilea mare acţionar al Holcim, respinge fuziunea cu Lafarge în actuala formă

Al doilea mare acţionar al Holcim, respinge fuziunea cu...

Autor: Anca Dumitrescu

30.03.2015, 12:57 309

Eurocement, care deţine 10,82% din acţiunile Holcim, consideră că termenii acordului continuă să subevalueze compania elveţiană în pofida revizuirii acestora în urmă cu puţin peste o săptămână.

Acordul, structurat iniţial pe un schimb egal de acţiuni, prevede în forma actuală un schimb de 9 acţiuni Holcim pentru 10 titluri Lafarge.

Un purtător de cuvânt al Holcim a refuzat să comenteze, iar cel al Lafarge nu a răspuns solicitării.

Condiţiile fuziunii de 44 de miliarde de dolari au fost modificate acum aproximativ o săptămână, în urma unor negocieri intense referitoare la termenii financiari şi conducerea grupului care va fi format.

Unul dintre subiectele controversate a fost rolul directorului general al Lafarge, Bruno Lafont, care trebuia iniţial să conducă grupul nou format, dar care va deveni, potrivit acord revizuit, co-preşedinte fără rol executiv.

Companiile nu au precizat cine va conduce grupul sau dacă s-a luat o decizie în acest sens.

Eurocement nu poate face, pe cont propriu, ca acordul să eşueze. Aprobarea acordului necesită susţinerea a două treimi dintre acţionari, iar şedinţa este programată pe 8 mai.

Sursa a precizat că nemulţumirea Eurocemenet se referă doar la cursul de schimb.

Eurocement, una dintre cele mai mari companii din Rusia, deţinută de investitorul Filaret Galcev, a informat Holcim şi Lafarge în legătură cu nemulţumirile sale.

Holcim şi Lafarge au convenit în aprilie 2014 o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fuziunea, care urma să se încheie în prima jumătate a acestui an, însă obţinerea acordului instituţiei europene a depins de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mai producători de ciment la nivel mondial.

În aceste condiţii, în luna februarie, Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord cu producătorul irlandez CRH pentru ca acesta să cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de cele două companii, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

În România, producătorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, şi anume două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu.

Activele Holcim din România includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO