Business Internaţional

Alarmă pe piaţa muncii din Franţa: Una dintre cele mai dezvoltate ţări din UE se confruntă cu lipsa personalului calificat

Alarmă pe piaţa muncii din Franţa: Una dintre cele mai...

Autor: Andrei Botezatu

20.10.2018, 18:36 646

Situaţia în vestul Europei nu pare a fi atât de plăcută pentru companiile din Franţa. Statul vest-european se confruntă, în mod paradoxal, în acelaşi timp şi cu o rată crescută a şomajului dar şi cu o lipsă de personal calificat, relatează Financial Times.

Şomajul în Franţa atinge cote îngrijorătoare. Lipsa personalului calificat pune probleme companiilor de pe teritoriul statului condus de Emmanuel Macron.

Bouzer Leroux, principala fabrică de producţie a materialelor de construcţii pe piaţa franceză, întâmpină obstacole costisitoare, cheltuind timp şi resurse pentru căutarea de personal. Compania condusă de Roland Besnard are în prezent aproximativ 1.400 de angajaţi. Incapacitatea găsirii de personal calificat reprezintă un impediment major în dezvoltarea companiei pe piaţa franceză.

,,Problema pincipală o reprezintă sistemul educaţional şi sistemul de politici sociale. Situaţia dificilă de angajare, atât a personalului calificat cât şi al celui necalificat, este datorată lipsei de echilibru în raportul dintre cerere şi ofertă ’’descrie Roland Besnard.

Această atitudine este împărtăşită de mai mulţi antreprenori francezi, inclusiv de către ministrul Finanţelor francez, Bruno Le Maire. Acesta a spus unui grup de jurnalişti că una din marile probleme ale Franţei contemporane este cea de calificare a populaţiei.

,,Avem un sistem educaţional care nu oferă un nivel necesar de pregătire şi, dintr-odată, avem o creştere a şomajului’’, Bruno Le Maire, Ministru de Finanţe al Franţei.

Într-un raport din iulie al Bpifrance este descrisă realitatea alarmantă pentru antrepenorii francezi. Din studiul băncii de investiţii publice reiese faptul ca 9 din 10 companii au probleme în identificarea şi angajarea de personal.

,,Piaţa de muncă franceză este într-o situaţie paradoxală, pe de-o parte, ai o rată ridicată a şomajului, iar pe de altă parte, ai un număr mare de firme mijlocii ce recunosc că principala lor problemă o reprezintă angajarea’’ a spus directorul Asteres, centru de cercetare economică, Nicolas Bouzou.

Aceste lucruri se datorează politicilor lui Emmanuel Macron de a se axa pe o pregătire profesională îndelungată, asemănătoare cu politicile de pregătire profesională din statele nordice.

Conform Institutului Naţional de Statistică Francez, Insee, rata şomajului în prezent este de 9,3%, printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Comparând cu România, noi ne situăm ceva mai bine cu o rată a şomajului de 4,3% în luna august.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO