Business Internaţional

Alegerea unui prim-ministru: Aceasta este prima decizie pe care Emmanuel Macron trebuie să o ia în calitate de preşedinte al Franţei. Va trece el testul?

Alegerea unui prim-ministru: Aceasta este prima decizie...

Autor: Corina Zamfir

14.05.2017, 13:00 764

Emmanuel Macron, cel mai tânar preşedinte al Franţei, va fi imediat testat prin provocarea de a alege un prim-ministru pentru a impinge Germania să sprijine o poziţie mai dură a Uniunii Europene în domeniul comerţului şi al investiţiilor, scrie Financial Times.

El se confruntă cu provocarea imediată de a numi un prim-ministru înaintea alegerilor parlamentare critice din iunie, ceea ce va face ca efectul său asupra politicii franceze să fie testat.

Numele care au circulat pentru această slujbă includ Edouard Philippe, un republican moderat de centru-dreapta şi primar al oraşului de vest Le Havre, precum şi Richard Ferrand, secretar general al REM, fost deputat socialist şi susţinător timpuriu al Macron.

Emmanuel Macron preia conducerea unei ţări în care problemele economice şi de securitate au condus partidele extremiste la cele mai mari şcoruri ale lor în alegerile din acest an, notează Bloomberg.

Macron este al optulea preşedinte ales al celei de-a Cincea Republici, după ce şi-a asumat rolul într-o ceremonie de la Palatul Elysee din Paris.

Noul şef de stat preia puterea militară a Europei continentale şi cea de-a doua cea mai mare economie, atât din exterior, cât şi din interior. La vârsta de numai 39 de ani a beneficiat de dorinţa electoratului de a se confrunta cu noi chipuri şi soluţii, fiind primul preşedinte al epocii moderne care a fost ales fără sprijinul celor două principale partide tradiţionale ale Franţei.

Dar el a fost consilierul economic al lui Francois Hollande, fostul preşedinte al Franţei, de mai bine de doi ani şi este profund familiarizat cu funcţionarea internă a administraţiei.

"Majoritatea preşedinţilor aterizează în Palatul Elysee fără să ştie cum funcţionează şi învaţă pe parcurs", a declarat Patrick Weil, istoric şi politolog la centrul de cercetare CNRS din Paris. "Macron a lucrat acolo câţiva ani, a fost chiar şeful adjunct al personalului. Ştie coridoarele din Elysee şi cum funcţionează. Ştie chiar şi şoferii”, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO