Business Internaţional

Alegerile anticipate din Grecia reprezintă al treilea scrutin din 2015 şi al cincilea din ultimii şase ani

Alegerile anticipate din Grecia reprezintă al treilea...

Autor: Roxana Maciuca

18.09.2015, 16:52 141

Potrivit sondajelor de opinie, cele două partide, cel de stânga, Syriza, condus de fostul premier grec Alexis Tsipras şi cel de dreapta, Noua Democraţie, condus de Vangelis Meimarakis au aceleaşi şanse de a câştiga alegerile de duminică.

Alegerile au fost convocate luna trecută de Tsipras în încercarea de a obţine un mandat cu o mai largă susţinere populară, după încheierea acordului controversat cu creditorii europeni în schimbul celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia. Tsipras şi-a dat demisia în data de 20 august, după doar opt luni la conducerea Guvernului grec, convocând alegeri anticipate.

Însă oricare ar fi noul guvern grec care va trebui să respecte măsurile de austeritate agreate, alegerile de duminică au produs indiferenţă şi confuzie în electorat, scrie BBC în pagina electronică.

Cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia care a fost stabilit pentru o perioadă de cinci ani, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost aprobat în data de 14 august de miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro.

Când alegerile au fost convocate de Tsipras, poziţiile unei majorităţi din Syriza nu au fost luate în calcul. În baza unor păreri diferite faţă de măsurile de austeritate, s-a produs o sciziune în cadrul partidului, facţiunea radicală din Syriza constituindu-se un nou partid anti-austeritate, Uniunea Populară (LAE), condus de fostul ministru al energiei, Panagiotis Lafazanis, formaţiune care se află în concurenţă cu Partidul Comunist (KKE) pentru voturile alegătorilor de stânga.

Tsipras, o figură dominantă în peisajul politic al Greciei, a produs numeroase controverse de când a venit la putere, existând posibilitatea de a produce o nouă sciziune în partidul său după alegerile de duminică.

Formaţiunile reprezentative de centru care vor participa la alegeri sunt PASOK şi To Potami , în timp ce cele de dreapta sunt reprezentate de Partidul moderat şi proeuropean Noua Democraţiei, cel populist, anti-austeritate, Grecii Independenţi (ANEL) şi partidul de extremă drepta, neonazist, Zorii Aurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO