Business Internaţional

Alegerile din Italia: Formaţiunea Liga Nordului, la doar 1,2% în urma Partidului Democrat

Alegerile din Italia: Formaţiunea Liga Nordului, la doar...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

05.03.2018, 13:49 208

Formaţiunea de extremă dreaptă Liga Nordului se poziţionează la doar 1,2 procente în spatele Partidului Democrat, aflat la guvernare, după numărarea a 58.000 dintre cele 61.000 de circumscripţii electorale, în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică, relatează site-ul agenţiei ANSA.

Liga Nordului a obţinut 17,7% dintre voturi, în comparaţie cu cele 18,9% pentru Partidul Democrat (PD, centru-stânga).

Formaţiunea populistă Mişcarea Cinci Stele (M5S) a primit cele mai multe voturi, 32%. Partidul Forza Italia (FI, centru-dreapta), condus de către Silvio Berlusconi, a obţinut 14% dintre sufragii.

Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de către Giorgia Meloni, a înregistrat 4,4% dintre voturi.

Partidul Liberi şi Egali (LeU, stânga), condus de către fostul preşedinte al Senatului Pietro Grasso, a primit 3,4%, deşi în sondajele pre-electorale era creditat cu 6-7%.

Formaţiunea +Europa, aliată cu Partidul Democrat şi condusă de către fostul ministru de Externe şi comisar european Emma Bonino, a primit 2,6% dintre voturi.

Luigi Di Maio, candidat la funcţia de premier din partea formaţiunii Mişcarea Cinci Stele, a declarat că rezultatul înregistrat de către partidul său este unul istoric.

"Este o zi frumoasă, în ciuda ploii. Este un rezultat istoric şi o emoţie de nedescris", a spus Di Maio.

În schimb, rezultatele parţiale au generat tensiuni în cadrul Partidului Democrat, iar liderul Matteo Renzi ar putea demisiona. Ministrul Agriculturii, Maurizio Martina, a declarat că "este o înfrângere clară". Secretarul general al PD, Emiliano Fiano, a vorbit despre "o înfrângere uriaşă" care pune la îndoială conducerea fostului premier Matteo Renzi.

Peste 46 de milioane de cetăţeni italieni au fost chemaţi la urne duminică pentru desemnarea membrilor Senatului şi ai Camerei Deputaţilor. Prezenţa la vot a depăşit nivelul de 70%.

În privinţa alianţelor, coaliţia de centru-dreapta are 36%, iar coaliţia de centru-stânga are 24%. Variantele de guvern pe care preşedintele Sergio Mattarella le are la dispoziţie sunt: coaliţie de centru-dreapta condusă de Mişcarea Cinci Stele, coaliţie între M5S şi formaţiunile de centru-stânga sau un parteneriat între Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordului.

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, s-a declarat încrezător în privinţa unui guvern de centru-dreapta, respingând ideea formării unei coaliţii cu Mişcarea Cinci Stele.

"Este o victorie extraordinară, care ne oferă bucurie şi responsabilitate. A fost un vot pentru viitor, cred într-un guvern de centru-dreapta. Sunt o persoană care îşi respectă cuvântul dat şi angajamentul pentru o coaliţie de centru-dreapta, care a câştigat alegerile şi care poate guverna. Partidul care a primit cele mai multe voturi va avea onoarea şi povara de a scoate ţara din zona nisipurilor mişcătoare", a spus Salvini.

Experţii estimează că discuţiile pentru formarea unei coaliţii de guvernare vor dura cel puţin două săptămâni. Prima sesiune a noului Parlament italian este programată pentru 23 martie, în care ar trebui să fie votaţi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO