Business Internaţional

Alexis Tsipras anunţă o coaliţie cu Grecii Independenţi, foştii săi parteneri de guvernare

Alexis Tsipras anunţă o coaliţie cu Grecii...

Autor: Ioana Bojan

21.09.2015, 06:41 181

În timp ce rata de participare la vot ar urma să fie cea mai redusă din ultimii cel puţin 65 de ani, rezultatul asigură Syriza, partidul lui Tsipras, cu un nou mandat de a guverna ţara, pentru a implementa măsurile impuse de creditorii internaţionali.

"Am luptat împotriva unor puteri şi mai mari şi Syriza a dovedit că este prea dură pentru a muri, pentru că are legături profunde cu oamenii", a afirmat Tsipras în cadrul discursului de victorie, alături de liderul partidului Grecii Independenţi, Panos Kammenos.

Grecii Independenţi (Anel) au fost partenerul de coaliţie al Syriza după ce partidul lui Tsipras a ajuns la putere pe un val de sprijin pentru platforma sa antiausteritate în ianuarie.

Potrivit rezultatelor prezentate de Ministerul de Interne după numărarea a 89% din voturi, Syriza a obţinut 35,55% din sufragii, urmând să aibă 145 de parlamentari, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formaţiunii câştigătoare, din totalul de 300 din Parlamentul grec.

Grecii Independenţi au obţinut 3,67% din voturi, urmând să aibă 10 parlamentari, potrivit rezultatelor parţiale, citate de The Guardian în ediţia online.

Formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie a obţinut 28,06% din voturi, conform rezultatelor parţiale, astfel că ar urma să aibă 75 de parlamentari. De altfel, liderul partidului Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri la două ore după închiderea urnelor.

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii a obţinut 6,97% din voturi şi ar urma să aibă 18 parlamentari.

Mii de susţinători ai Syriza şi ai Grecilor Independenţi s-au reunit duminică seara la Atena pentru a sărbători victoria, agitând steagurile partidelor.

"Acest rezultat este un mesaj pentru Europa, că forţele de stânga sunt prezente şi că ele pot şi vor mişca lucrurile în următoarea perioadă", a declarat Kostas Tsipras, un oficial guvernamental şi văr al fostului premier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO