Business Internaţional

Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, crede că Facebook are un potenţial mai mare chiar decât cel văzut de companie

Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, crede că Facebook are un potenţial mai mare chiar decât cel văzut de companie

Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia şi unul din principalii acţionari ai Facebook: Teoria mea este că trebuie să te foloseşti de criză pentru a crea profituri supli­mentare. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

21.12.2012, 00:05 568

Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia şi unul dintre principalii acţionari ai Facebook, crede că potenţialul reţelei de socializare "nu este pe de-a întregul înţeles" nici chiar de companie, ale cărei acţiuni şi-au pierdut aproape un sfert din valoare în mai puţin de o lună de la listarea pe bursă prin cea mai mare ofertă publică iniţială din acest an, scrie CNBC.

"Aşteptăm următorul boom al acţiunilor. Credem că Facebook ar putea avea şi mai mult succes, pentru că este o companie care are încredere în perspectivele sale şi în creatorul Mark Zuckerberg", spune el.

Usmanov s-a declarat mulţumit de rezultatul ofertei publice a Facebook, în care şi-a vândut cu peste un miliard de dolari o parte din acţiunile deţinute la companie.

Întrebat dacă îşi va vinde şi restul participaţiei după ce expiră moratoriul asupra tranzacţionării, în mai 2013, Usmanov a răspuns că va decide la momentul respectiv.

Omul de afaceri de origine uzbecă a pariat pe Facebook în 2009, în mijlocul recesiunii globale.

În timp ce alţi investitori cereau condiţii mai favorabile pentru a investi în reţeaua de socializare, Usmanov şi asociaţii săi ruşi erau dispuşi să cumpere cel puţin 10% din companie şi să cedeze drepturile de vot fondatorului şi directo­rului executiv Mark Zuckerberg, no­tează The New York Times.

Usmanov spune că a realizat avan­tajele acţiunilor curajoase în timpul crizei rublei ruseşti din 1998.

"Teoria mea este că trebuie să te foloseşti de criză pentru a crea profituri supli­mentare. Trebuie să înţelegi când se apropie momentul de creştere şi să investeşti exact înainte de acesta."

Magnatul şi-a deschis prima afacere, care producea pungi de plastic ieftine, la sfârşitul anilor 1980, când Uniunea Sovietică se îndrepta spre colaps.

În prezent, businessul principal al lui Usmanov este gigantul industrial Metalloinvest, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia.

În afară de Facebook, omul de afaceri mai deţine acţiuni la Twitter, Zynga, producătorul jocului Farmville, Groupon, cotidianul rus Kommersant, operatorul de telefonie mobilă Megafon şi clubul englez de fotbal Arsenal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO