Business Internaţional

Ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul britanic de Externe din cauza situaţiei din Siria

Ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul britanic...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

26.02.2018, 20:51 91

Ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat luni după-amiază la Ministerul britanic de Externe, pentru a oferi explicaţii despre situaţia din zona insurgentă Ghuta, situată la periferia oraşului Damasc, asediată de armata siriană cu susţinerea Moscovei.

"L-am invitat pe ambasadorul Rusiei să vină la Ministerul de Externe pentru a oferi clarificări despre planul ţării sale privind implementarea Rezoluţiei ONU 2.401. Am cerut Misiunii britanice la ONU să convoace o nouă reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema refuzului regimului Bashar al-Assad de a aplica imediat armistiţiul ONU", a declarat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, potrivit unui comunicat emis de Guvernul de la Londra.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, au cerut, luni, aplicarea imediată a armistiţiului umanitar în Siria adoptat sâmbătă de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Confruntările militare continuau luni în Siria, inclusiv în Ghuta, la periferia Damascului, în pofida armistiţiului cerut de Naţiunile Unite.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat un armistiţiu zilnic la periferia Damascului, începând de marţi, şi crearea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor, anunţă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Rusia oferă susţinere politică şi militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat sâmbătă seară, în unanimitate, o rezoluţie prin care cere instituirea unui armistiţiu umanitar în Siria cu durata de 30 de zile.

Armata siriană, susţinută de Iran şi de mişcarea şiită Hezbollah, asediază localitatea Ghuta de Est, situată la periferia oraşului Damasc, o zonă aflată sub controlul insurgenţilor care luptă împotriva regimului Bashar Al-Assad. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO