Business Internaţional

Ambiţia lui Draghi de a slăbi euro stă în mâinile americanilor

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. Sursa foto - Michael Reynolds-epa

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. Sursa foto - Michael Reynolds-epa

Autor: Andra Oprescu

23.07.2014, 00:03 1024

Ambiţiile preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi de a slăbi moneda euro pare că depind mai mult de evenimentele din SUA, inclusiv de cum modifică preşedintele Fed Janet Yellen politica monetară a celei mai mari economii a lumii, şi mai puţin de eforturile europenilor.

Declaraţia lui Yellen că ratele de dobândă ar putea creşte mai repede decât se aşteaptă investitorii a făcut ca euro să se deprecieze în faţa dolarului pentru prima oară din luna februarie sub nivelul de 1,35 dolari pentru un euro, lucru rar în con­diţiile în care moneda europeană a rămas puternică în pofida crizei datoriilor şi a recesiunii economice din Europa şi a turbu­lenţelor geopolitice din Ucraina, scrie Bloomberg.

Când Draghi a luat decizia fără precedent să reducă dobânda la depozitele overnight sub 0% luna trecută, euro s-a apreciat cu 0,2%.

Diferenţele dintre ratele de dobândă sunt cele care, de obicei, determină cursul dintre două monede. Acest lucru explică de ce ar fi fost de aşteptat ca euro să scadă faţă de dolar, având în vedere că Fed îşi retrage programul de achiziţii de active cu bani special tipăriţi în acest scop, în timp ce BCE abia acum urmează calea relaxării cantitative bătută de mult de americani.

Specialiştii sunt de părere că acest paradox se datorează creşterii cererii pentru acţiuni şi obligaţiuni europene, denominate în euro, a căror atractivitate a crescut şi datorită politicilor de relaxare ale BCE.

Cei care tranzacţionează perechea euro-dolar spun că sunt tot mai mult influenţaţi de SUA pentru că au asimilat deja reducerea ratei dobânzii făcută de Draghi şi nu se aşteaptă la alte „surprize“ pe viitor. Perspectiva unei creşteri a ratei de dobândă a Fed este, de asemenea, considerată mai importantă pentru cursul de schimb decât conflictul din Fâşia Gaza şi doborârea unui avion de pasageri malaiezian săptămâna trecută, în Ucraina.

„Piaţa ignoră complet ştirile europene. Atunci când se mi?că dolarul, se mişcă perechea euro-dolar, nu este de ajuns ceva ce afectează numai Europa. Cei care tranzacţionează perechea euro-dolar par, de asemenea, să ignore toate evenimentele geopolitice, fie că este vorba de Rusia şi Ucraina sau Gaza“,  a spus Brad Bechtel, directorul general al Faros Trading din Stamford.

Declaraţia lui Yellen a determinat şi slăbirea legăturii dintre euro şi obligaţiuni, după ce apetitul pentru obligaţiunile europene a dus la apreciarea monedei euro cu 4,2%  în 2013, cel mai mare avans din ultimii ?ase ani.

„Cursul euro-dolar se modifică acum în func?ie de Fed. În primii ani de după  2010, cursul se modifica deoarece oamenii căutau să vândă sau să cumpăre prime de risc europeane într-un mod foarte mecanic“, a spus Sebastien Galy, analist la Société Générale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO