Business Internaţional

Amendă de nouă zerouri într-unul dintre cele mai mari scandaluri din industria farmaceutică americană

Amendă de nouă zerouri într-unul dintre cele mai mari scandaluri din industria farmaceutică americană

Autor: Paul Comşa

03.11.2011, 16:39 2653

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a fost de acord să plătească guvernului american 3 mld. dolari (2,18 mld. euro) pentru a renunţa la acuzaţiile cu privire la comercializarea ilegală a anumitor medicamente şi la fraudarea Medicaid, un program de sănătate al SUA pentru ajutorarea familiilor cu venituri foarte mici, scrie The Wall Street Journal.

Amenda va acoperi şi noile acuzaţii în cazul Avandia, un medicament folosit la tratarea diabetului care aducea venituri importante gigantului farmaceutic, dar care s-a dovedit ulterior că prezenta riscuri pentru inimă.

Plata va fi făcută anul viitor din resursele de numerar ale companiei. În prezent, provizioanele legale ale companiei se ridică la 2,9 mld. lire sterline (3,37 mld. euro).

"Achitarea amenzii reprezintă un pas spre rezolvarea unor chestiuni dificile şi de lungă durată care nu reflectă compania care suntem astăzi. În ultimii ani ne-am schimbat fundamental procedurile de marketing şi de comercializare din SUA pentru a ne asigura că operăm cu standarde ridicate de integritate şi că ne desfăşurăm activitatea în mod deschis şi transparent", a afirmat directorul executiv al GSK Andrew Witty, citat de San Francisco Chronicle.

Anul trecut, producătorul britanic a plătit o amendă de 750 mil. dolari pentru a ajunge la o înţelegere în privinţa acuzaţiilor că a comercializat cu bună ştiinţă 20 de medicamente periculoase pentru sănătate, printre care un unguent pentru copii (Bactroban), două antidepresive (Paxil şi Wellbutrin) şi un medicament pentru boli cardiace (Coreg). GSK a emis atunci un comunicat prin care anunţa că regretă că a folosit fabrica din Puerto Rico şi preciza că doar medicamentele produse la fabrica respectivă au avut probleme, unitatea fiind închisă în 2009.

GSK a mai plătit o amendă de 3,1 mld. dolari către guvernul american în 2006 pentru a pune capăt unei dispute cu Fiscul (IRS) privind neplata taxelor.

Numeroase companii farmaceutice printre care Pfizer, Lilly&Co., AstraZeneca PLC şi Novartis au fost anchetate în ultimii ani de autorităţile americane

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO