Business Internaţional

America, grânarul lumii, îşi vede dominaţia erodată de noi puteri mondiale

Agricultura este una dintre puţi­ne­le industrii americane care exportă mai mul­te bunuri decât importă, contri­bu­ind la reducerea deficitului comercial al ţării

Agricultura este una dintre puţi­ne­le industrii americane care exportă mai mul­te bunuri decât importă, contri­bu­ind la reducerea deficitului comercial al ţării

Autor: Catalina Apostoiu

24.04.2017, 00:05 1692
Recoltele record de soia şi grâu din Brazilia şi Rusia împing în jos pre­ţu­rile la nivel mondial, punându-i într-o si­tuaţie dificilă pe agricultorii ame­ri­cani, scrie Wall Street Journal.

Cu 43% din piaţa de export pentru soia, în creştere de la numai 12% cu 30 de ani în urmă, Brazilia poate influenţa foar­te uşor preţurile la nivel mondial, in­flu­enţând deciziile de a vinde sau de a sto­ca ale fermierilor americani. Aceştia se află în faţa unei noi realităţi: domi­na­ţia Americii din sectorul agricol slăbeşte.

Brazilia a devansat SUA ca cel mai ma­re exportator de soia în 2012-2013, iar în acest sezon aceasta va deveni al doi­lea mare exportator de porumb, după SUA. Rusia, pe de altă parte, bate America la capitolul exporturi de grâu.

Este o schimbare dramatică pentru o ţară considerată mult timp grânarul lumii. Cota deţinută de America din ex­por­turile mondiale de porumb, soia şi grâu a suferit mai mult de o înjumă­tăţire de la mijlocul anilor ’70. În ceea ce priveşte soia, cel mai exportat pro­dus agricol al SUA, furnizorii ameri­cani reprezintă 40% din exporturile mon­diale, în scădere de la peste 70% cu trei decenii în urmă.

Cota în creştere câştigată de alte ţări din comerţul mondial şi recoltele re­cord ale acestora au alimentat un de­clin mul­ti­anual al preţurilor, declin care-i scoate din afaceri pe unii fermieri americani.

Soarta fermierilor americani este strâns legată de economia generală. Fer­mierii produc trei sferturi din ali­men­tele ţării. Exporturile de produse agri­cole ale SUA din 2015, ultimul an pentru care sunt disponibile date, au adus peste 300 miliarde de dolari în eco­nomie şi au susţinut direct peste un mi­lion de locuri de muncă.

Agricultura este una dintre puţi­ne­le in­dustrii americane care exportă mai mul­te bunuri decât importă, contri­bu­ind la reducerea deficitului comercial al ţării.

Contribuabilii americani sunt legaţi de sector prin miliardele cheltuite în fie­care an de guvern pentru asigurarea fer­mierilor. Pe o perioadă de 12 ani pâ­nă în 2027, cheltuielile pentru protecţia fermierilor este de aşteptat să atingă aproape 87 miliarde de dolari.

Comunităţile rurale vor avea probabil cel mai mult de suferit de pe urma presiunilor continue asupra fermierilor.

Neliniştea legată de rolul SUA în comerţul cu produse agricole s-a intensificat în ultimele luni pe fondul deciziilor preşedintelui Trump de a retrage SUA din TPP şi al potenţialelor schimbări aduse NAFTA.

Puterile agricole din America de Sud şi Europa de est datorează o parte a victoriilor înregistrate pe piaţa cerealelor cursurilor favorabile de schimb. Alte ţări şi-au structurat politicile comerciale în favoarea sectoarelor lor agricle şi au investit masiv în infrastructură.

Potrivit economiştilor din domeniul existenţa mai multor exportatori puternici de cereale la nivel mondial poate contribui la prevenirea unor probleme legate de livrări, sporind siguranţa alimentară.

Pe de altă parte, companii americane ca Monsanto, care vând seminţe modificate genetic, tractoare ghidate prin satelit şi îngrăşăminte fermierilor din afara Americii generează venituri în creştere puternică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO