Business Internaţional

Americanii, îngrijoraţi de super-avionul de luptă al Chinei. "Ştiam că lucrează la un avion invizibil dar nu ştiam că e gata"

Americanii, îngrijoraţi de super-avionul de luptă al Chinei. "Ştiam că lucrează la un avion invizibil dar nu ştiam că e gata"

Autor: Radu Racu

09.01.2011, 15:19 2662

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a avertizat căWashingtonul va răspunde acţiunilor Beijingului de dezvoltare aunui nou avion de luptă şi a unor rachete cu rază lungă de acţiune,într-o notă emisă înaintea unei vizite de lucru în China, scrieFinancial Times.

Oficialul american a recunoscut într-o declaraţie de presă căserviciile americane de informaţii nu au reuşit să anticipezeprogramul chinez de construcţie a avionului J20, ale căruifotografii au apărut săptămâna trecută pe internet.

"Ştiam că lucrează la un avion invizibil pentru radar, însă ceeace nu ştiam este că programul a avansat mai mult decâtanticipaseră serviciile noastre de informaţii", a spus secretarulamerican. În privinţa rachetelor de rază lungă - cu o rază estimatăla 1.500 de kilometri de Adam Robert Willard, comandantul forţelorarmate americane din Pacific- el a comentat că ar putea "prezentaun risc pentru bazele noastre", dar vor fi combătute cu "programeleproprii".

O parte din analiştii militari americani sunt îngrijoraţi căprogresele militare ale Chinei ar putea reduce influenţa SUA înoceanul Pacific. Vizita şefului Pentagonului în China - prima înultimii 3 ani - este menită să îmbunătăţească relaţiile dintre celedouă state, în special în privinţa strategiilor nucleare şicibernetice. Preşedintele chinez Hu Jintao va face la rândul lui ovizită în SUA pe data de 18 ianuarie.

Citiţi şi IMAGINI CU PROIECTUL MILITAR SECRET ALCHINEI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO