Business Internaţional

Americanii nu mai cumpără case chiar dacă s-au ieftinit cu 30%

Americanii nu mai cumpără case chiar dacă s-au ieftinit cu 30%

Preţul mediu al locuinţelor americane a scăzut cu 32%, de la un vârf atins în 2006 la un minim pe nouă ani în februarie. Declinul a depăşit scăderea de 27% înregistrată în primii cinci ani ai Marii Crize economice din anii ’30

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

01.05.2011, 23:46 1570

Într-un final, s-a gândit că nu merită. "Ştiu oameni care şi-auvăzut valoarea locuin­ţelor înjumătăţindu-se şi oameni care şi-aupierdut locuinţele", a declarat Pauli, 31 de ani, manager în cadrulunei companii imobiliare. "Face parte din visul american să-ţidoreşti să deţii o locuinţă, simţeam şi eu la fel, însă acum îmispun: «Ai grijă ce îţi doreşti»."

La sfârşitul anului 2010, al patrulea an de scădere asectorului rezidenţial, procentul celor care considerau o locuinţăo investiţie sigură a scăzut la 64%, de la 70% în primultrimestru.

"În pofida refacerii economiei, unii nu vor cumpăra niciodată olocuinţă pentru că şi-au pierdut încrederea în sectorul imobiliar",declară Michael Lea, profesor în cadrul San Diego StateUniversity.

În termeni istorici, locuinţele au repre­zentat o investiţie maisigură decât acţiunile. În 2008, cel mai dificil an al crizeirezidenţiale, preţurile la locuinţe au scăzut cu 15% în StateleUnite, comparativ cu un declin de peste 38% al indicelui Standard& Poor's 500.

Preţurile în scădere au făcut ca locuinţele din SUA să fie maiaccesibile ca oricând în ultimele patru decenii. Gradul deaccesibilitate al locuinţelor a atins un nivel record îndecembrie.

Preţul mediu al locuinţelor americane a scăzut cu 32% de la unvârf atins în 2006 la un minim pe nouă ani în februarie.

Declinul a depăşit scăderea de 27% înregistrată în primii cinciani ai Marii Crize, conform lui Stan Humphries, economist-şef încadrul Zillow Inc., o companie de informaţii din domeniulimobiliar.

"Dacă am învăţat ceva din tot acest haos este că sectorulrezidenţial nu este o investiţie lipsită de risc", a declaratMichelle Meyer, economist în cadrul Bank America Merrill LynchGlobal Research.

Aproximativ 11 milioane de locuinţe americane valorau mai puţindecât creditul ipotecar cu care au fost cumpărate la sfârşitul lui2010, potrivit CoreLogic. Alţi 2,4 milioane de debitori vor aveaprobleme cu creditele, potrivit unui raport. Cele două categoriireprezintă 28% din reşedinţele cu credite ipotecare.

Procentul americanilor care intenţionează să cumpere o locuinţăîn următoarele şase luni a scăzut cu 23% în martie, conform firmeinewyorkeze Conference Board.

Scăderea încrederii ar putea fi temporară. Vânzările de locuinţevor creşte probabil cu 4,1%, până la 5,1 milioane în 2011, potrivitMortgage Bankers Association.

În 2012, vânzările ar putea creşte cu 5,9%, până la 5,4milioane, cea mai ridicată rată din 2007, estimează asociaţia.

O redresare a vânzărilor depinde de numărul de locuri de muncădisponibile. Rata şomajului va scădea probabil în fiecare trimestrudin 2011 şi 2012, atingând 7,9% la sfârşitul anului viitor.

Costurile de finanţare se situează la minime istorice. Ratamedie pentru un credit ipotecar pe 30 de ani cu rată fixă s-asituat la 4,69% anul trecut. Până în trimestrul patru al anuluiviitor, rata medie fixă ar putea urca până la 6%, potrivit MortgageBankers Association.

Finanţarea ieftină nu a reuşit să impulsioneze vânzările delocuinţe în parte pentru că creditorii sunt mai selectivi cu ceicare depun o cerere de creditare, potrivit preşedintelui Fed BenBernanke.

Procentul băncilor care au anunţat standarde mai stricte deacordare de credite ipotecare în primul trimestru a crescut la 16%,cel mai ridicat din 1991, potrivit unui raport al Fed.

Autorităţile fe­de­rale propun reguli care ar putea înăspricreditarea şi mai mult. Pe măsură ce cerinţele legate de acordareade credite ipotecare devin mai stricte, dobânzile ar putea creşteîn condiţiile în care Congresul şi ad­ministraţia Obama iau înconsiderare desfiin­ţarea treptată a Fannie Mae şi Freddie Mac.

Rata deţinerii de proprietăţi în Statele Unite a scăzut până la66,5% în trimestrul al patrulea, cel mai redus nivel din mai multde un deceniu, potrivit datelor departamentului guvernamentalresponsabil cu recensământul.

Rata va scădea probabil în continuare cu încă un punctprocentual până în 2013, potrivit economiştilor. Aceasta ar puteaajunge astfel la nivelul din 1997.

"Oamenii vor aspira în continuare să aibă propria locuinţă. Acumau pur şi simplu o atitudine mai practică în această privinţă",consideră Michael Lea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO