Business Internaţional

Americanii spun că Polonia ar putea fi poarta de intrare a gazelor lichefiate americane în Europa

Americanii spun că Polonia ar putea fi poarta de intrare...

Autor: Catalina Apostoiu

22.05.2018, 00:04 419

Americanii văd o „fereastră largă de oportunitate“ pentru exportul de gaze naturale lichefiate în Europa, Polonia putând constitui poarta de intrare a acestora pe piaţa europeană.

Pe de altă parte, cea mai mare companie de gaze a Poloniei, PGNiG, se vede nevoită să se dea din calea presiunilor economice şi financiare pe care SUA le face contra Iranului. PGNiG intenţionează să suspende un proiect din Iran în cadrul căruia furniza expertiză pentru extracţia de gaze, potrivit Reuters.

„Mă îndoiesc că exporturile de gaze au reprezentat un factor determinant în decizia administraţiei americane de a impune sancţiuni, însă dacă totul va rezulta în preţuri structural mai ridicate pentru petrol, gazele americane vor deveni clar mai atractive“, spune Anastacia Dialynas, analist în cadrul Bloomberg New Energy Finance.

Există o posibilitate crescută ca Polonia să construiască un terminal plutitor de GNL în Gdansk, declară Fred H. Hutchison, preşedinte şi  CEO al LNG Allies, o asociaţie din industrie care încearcă să maximizeze exporturile americane de gaze naturale lichefiate, acesta arătând că „un volum însemnat de gaze“ poate ajunge în acest fel pe pie­ţele central-europene, potrivit Euractiv.

Acesta vede o amplă fereastră de oportunitate pentru gazele naturale lichefiate americane pe piaţa europeană. ìEuropa este clar cea mai apropiată piaţă de SUA. Costurile de transport sunt mai mici pentru Europa decât pentru alte pieţe. există un sistem destul de dezvoltat de terminale de importî, arată Hutchison.

Producţia de LNG din America va fi majorată extrem de puternic pe termen scurt, iar un volum foarte mare de gaze vor avea drept destinaţie Europa.

Din acest punct de vedere, Polonia va avea o importanţă aparte, aceasta urmând să-şi extindă facilitatea existentă de import de GNL cu o treime.

Din punct de vedere al cumpărătorilor, cele mai mari pieţe nu se află în Europa, ci în Asia. Totuşi, ìEuropa are terminale, reţele şi o piaţă care devine mai lichidă şi diversificată. Venture Global este singurul proiect din SUA care a reuşir să încheie două contracte pe termen lung în Europa: unul cu Edison din Italia şi unul cu Galp din Portugaliaî, declară Hutchison.

În opinia lui Hutchison, Europa ar avea de asemenea de câştigat de pe urma interconectărilor, care ar spori lichiditatea pieţei. ìPreţurile vor fi mai bune cu mai multe puncte de intrate, o reţea mai solidă de conducte şi un regim de reglementare mai solid. Iar în unele locuri ca ţările baltice ar fi util un regim armonizat pentru pieţeî, arată oficialul american.

Cu privire la controversatul proiect Nord Stream, acesta spune că guvernul american se opune Nord Stream şi promovează gazele americane, dar că cele două subiecte nu sunt interconectate în politica guvernului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO