Business Internaţional

Amnesty: Turcia impune "sancţiuni colective" militanţilor kurzi şi civililor din sud-estul ţării

Amnesty: Turcia impune "sancţiuni colective"...

Autor: Roxana Maciuca

22.01.2016, 11:45 115

Armata turcă a impus restricţii de circulaţie civililor, blocând accesul acestora la servicii medicale şi apă potabilă, a acuzat joi Amnesty, explicând că " situaţia extremă cu care se confruntă în prezent rezidenţii este un rezultat alt măsurilor dure şi arbitrare" impuse de Turcia.

Un acord de încetare a focului între forţele turce şi mişcarea radicală Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a ieşit din vigoare în iulie, după doi ani, ceea ce a determinat un val de violenţe intense în sud-estul ţării, unde locuiesc cei mai mulţi kurzi, în special în provinciile Diyarbakir şi Sirnak.

Luna trecută, Guvernul turc a lansat o operaţiune militară intensă în cele două provincii în scopul combaterii militanţilor PKK şi a aliaţilor acestora. Armata turcă a anunţat că peste 30 de militanţi au murit miercuri în confruntări, aducând bilanţul la 641 de morţi înregistraţi în ultimele cinci săptămâni de operaţiuni intense împotriva acestora.

Oficialii kurzi au raportat decesul a încă doi civili miercuri, în condiţiile în care peste 100, printre care şi 18 copii, au murit în provinciile Sirnak şi Diyarbakir de la mijlocul lunii decembrie, potrivit Partidului Popular Democrat (HDP).

Agenţia de ştiri prokurdă Firat a precizat că unul dintre cei ucişi miercuri era un membru al consiliului local al municipalităţii Cizre din provincia Sirnak. El încerca să evacueze oamenii răniţi de pe străzi când a fost împuşcat.

Potrivit armatei turce, peste 640 de militanţi kurzi au murit în zonele respective, precum şi zeci de membri ai forţelor de securitate turce.

Amnesty acuză Guvernul turc că foloseşte armament greu şi lunetişti, în condiţiile în care restricţionează accesul în zonele respective. "În unele zone, restricţiile care nu le permit oamenilor să-şi părăsească locuinţele deloc au fost impuse de mai bine de o lună, impunând un asediu cartierelor întregi", acuză John Dalhuisen, cercetător al organizaţiei Amnesty.

Guvernul turc consideră PKK o organizaţie teroristă, iar premierul turc, Ahmet Davutoglu, a precizat că scopul său este "să elimine militanţii din zonele respective".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO