Business Internaţional

Amnezia colectivă privind cauzele şi efectele crizei financiare globale ar putea duce la repetarea acesteia în cinci ani

William White, preşe­dintele Comisiei pentru Dezvoltare Economică a OCDE: „Îmi pare că se repetă 2007, doar că de data aceasta este chiar mai rău“. Foto: inteconomics.org

William White, preşe­dintele Comisiei pentru Dezvoltare Economică a OCDE: „Îmi pare că se repetă 2007, doar că de data aceasta este chiar mai rău“. Foto: inteconomics.org

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2013, 21:46 989

La cinci ani de la prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers şi declanşarea crizei financiare globale, există pericolul grav al amneziei colective legate de cauzele şi consecinţele turbulenţelor, ceea ce poate slăbi puterea reformelor şi face posibilă o nouă criză în cinci ani, consideră Michael Barr, profesor de drept la Universitatea Michigan. În acelaşi timp, Banca Reglementelor Internaţionale, cunoscută ca banca băncilor centrale, avertizează că formele extreme de exces al creditului au atins şi în unele cazuri chiar au depăşit nivelurile de dinaintea colapsului Lehman Brothers.

„Sectorul financiar face în continuare lobby pentru condiţii de afaceri mai permisive şi pentru blocarea reformelor din sistemul financiar şi dacă nu forţăm ne-am putea trezi în cinci ani întrebându-ne de ce ne confruntăm cu o nouă criză”, a spus profesorul Barr într-un articol publicat pe site-ul CNBC.

El a explicat că rădăcinile crizei declanşate în 2008 sunt adânci şi au crescut în anii de exces nerestricţionat de pe Wall Street, trecut cu vederea de Washington şi de capitalele financiare din întreaga lume.

Creşterea shadow banking-ului, a sectorului format din intermediarii financiari nonbancari care asigură servicii financiare similare băncilor comerciale tradiţionale, a permis sectorului financiar să se angajeze fără suficient capital într-o cursă a instrumentelor financiare riscante bazate pe datorii şi finanţare pe termen scurt a căror tranzacţionare era lipsită de transparenţă, continuă profesorul. Companiile mari au devenit mai interconectate şi mai dependente de finanţarea pe termen scurt din tranzacţiile de tip repo, de produse financiare derivate sau de la fondurile de investiţii. O parte semnificativă a riscului s-a mutat din partea reglementată a sistemului bancar în cea care permite cu uşurinţă profituri mai mari. Portiţele legislative şi deficienţele autorităţilor de control au permis firmelor că evite supravegherea. Sub deghizarea inovaţiei, sectorul financiar a riscat tot mai mult, fără a avea capital de acoperire. Recompensele pe termen scurt pentru produsele financiare noi pe pieţele cu creştere rapidă i-au copleşit sau i-au orbit pe traderi, firmele şi sistemele de supraveghere proprii ale sectorului privat şi au înăbuşit acele părţi ale sistemului care ar fi trebuit să acopere riscurile. Protecţia consumatorului şi investitorului a fost şubrezită în numele pieţei libere, iar populaţia şi-a asumat riscuri pe care adesea nu le înţelegea.

După implozia bulei în 2007-2008 şi îngheţarea pieţelor financiare au urmat reforme, în SUA, pentru mărirea rezistenţei sectorului financiar şi protecţiei consuma­torului. Astfel de planuri au fost iniţiate şi în şi alte regiuni cu pieţe financiare dezvoltate. Însă deznodământul lor nu este clar încă.
 

„Un fenomen care aminteşte de exuberanţa de dinaintea crizei financiare globale”

Banca Reglementelor Internaţionale a atenţionat că în căutarea de profit ridicat, investitorii s-au orientat în masă spre instrumente foarte riscante, „un fenomen care aminteşte de exuberanţa de dinaintea crizei financiare globale”, scrie The Telegraph.

Aceasta se întâmplă în condiţiile în care Rezerva Federală a Statelor Unite se pregăteşte să retragă stimulentele economice şi lichiditatea în dolari de pe pieţe.

„Îmi pare că se repetă 2007, doar că de data aceasta este chiar mai rău. Toate dezechilibrele anterioare sunt încă acolo. Nivelul datoriilor publice şi private este cu 30 de puncte procentuale mai mare, raportat la PIB, în economiile avansate şi am adăugat o nouă problemă cu bulele de pe pieţele emergente“, spune William White, fost economist-şef al Băncii Reglementelor. El este acum preşe­dintele Comisiei pentru Dezvoltare Economică a OCDE.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO