Business Internaţional

ANALIST: Creşterea S&P 500 este, probabil, nesustenabilă

ANALIST: Creşterea S&P 500 este, probabil, nesustenabilă

Autor: Departamentul Economic

21.12.2016, 11:01 106

„Cu o săptămână în urmă indicele acţiunilor S&P 500 închidea sesiunea la 2258,07, la numai 0.6 puncte de nivelul record al tuturor timpurilor. Asta arată că acţiunile americane intră într-un teritoriu nou. În mod normal, asta ar trebui să ne ducă gândul la creştere solidă, inflaţie, euforie, dar, privind la toate elementele actualei expansiuni, performanţa nu prea se potriveşte cu ceea ce se întâmplă de fapt”, spune Peter Garnry.

Deşi eistă semne că lucrurile se îmbunătăţesc şi că inflaţia e la orizont, imaginea de ansamblu a economiei SUA arată o creştere sub trend şi că această perioadă, de “sub trend”, a fost cea mai lungă de la Marea Criză Financiară încoace.

Pe lângă faptul că economia abia răzbate, investitorii nu se îngrămădesc să cheltuie bani într-o manieră extravagantă. Piaţa de tip „bull” continuă să fie exemplul de care se fereşte toată lumea, cu cel mai scăzut nivel de participare.

Pieţele financiare globale au reacţionat pozitiv la victoria lui Donald Trump şi viziunea lui de politici fiscale – indiferent dacă le pune sau nu în aplicare. Nimănui nu pare să-i pese că politicile sale nu vor avea niciun efect înainte de 17 septembrie 2017, pentru că anul fiscal guvernamental al SUA este deja început, adaugă Garny.

Creşterea economică globală pe următoarele nouă luni depinde de deciziile foştilor lideri, deci de trendul firav de dezvoltare.

În pofida lipsei de entuziasm, valoarea S&P 500 a fost împinsă spre cel mai înalt nivel din 2002 încoace şi la o medie de profit cu 18,4% mai mare decât media istorică pentru acea perioadă.

Creşterea dobânzii Fed va provoca anumite curente potrivnice creşterii profiturilor din zona utilităţilor, industriei, telecomunicaţiilor şi imobiliarelor din cauza unui leverage din balanţele interne.

Dolarul mai puternic afectează exporturile şi indicele S&P 500, făcând prognoza şi mai dependentă de expansiunea economiei SUA, care se reflectă în indice prin consumul populaţiei şi sectorul financiar. „Pot doar aceste două sectoare să tragă după ele o valorizare a indicelui apropiată de prognoza expusă mai sus? Rămânem precauţi în ceea ce priveşte acţiunile din SUA şi recomandăm protejarea investiţiilor prin opţiuni: orice “adiere” poate reduce valoarea indicelui cu 10%. E momentul să reiterăm atractivitatea acţiunilor europene şi japoneze în 2017”, conchide analistul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO