Business Internaţional

Analistii catre investitori: Intoarceti-va pe bursele emergente!

13.10.2009, 23:15 20

Bursele din tarile emergente au spatiu sa-si continue crestereain urmatorii unu pana la doi ani, pe fondul perspectivelor decrestere economica si a castigurilor, a declarat Allan Conway,director al diviziei care investeste pe pietele emergente in cadrulSchroder Investment Management, scrie Bloomberg.

Saptamana trecuta, investitorul Mark Mobius declara ca seasteapta ca pietele emergente sa depaseasca recordurile anterioare,anticipand o revenire continua, dar cu unele corectii pe parcurs.Jan Loeys din cadrul JPMorgan Chase declara de asemenea cainvestitorii ar trebui sa achizitioneze actiuni pe pieteleemergente si sa vanda actiuni ale companiilor din tarile avansate,in contextul in care economiile in curs de dezvoltare isi revin mairapid de pe urma recesiunii mondiale.

Castigurile companiilor de pe aceste piete sunt asteptate sa seimbunatateasca, este de parere Conway.

Din randul pietelor emergente, el are un rating "overweight"pentru China, Rusia, Indonezia, Coreea, Ungaria si Turcia.

Indicele MSCI Emerging Markets, indice de referinta pentru unnumar de 22 de tari aflate in curs de dezvoltare, a inregistrat unavans de 68% in acest an, in conditiile in care crestereapreturilor la marfuri a majorat perspectivele legate de castiguriin cazul producatorilor de materii prime, iar semnele de revenire aeconomiei mondiale i-au facut pe investitori sa se indrepte catreactive cu randamente ridicate. Comparativ, indicele MSCI World aconsemnat o crestere de 25%.

Toti cei zece indici de referinta cu cele mai bune performantela nivel mondial sunt indici ai unor piete emergente, incluzandu-ipe cei ai Rusiei, Peru, Ucraina, Sri Lanka si Argentina care auinregistrat mai mult de o dublare, conform datelor Bloomberg. Intarile in curs de dezvoltare, cererea interna isi revine, iarcomertul dintre aceste tari este in crestere, acestea devenindastfel mai putin dependente de tarile dezvoltate, a adaugatConway.

Asa-numitele tari BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) se aflala inceputul procesului de dezvoltare, care se va accelera, adeclarat Conway.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO