Business Internaţional

Angajatorii preferă mai degrabă să “fure” oameni de la concurenţă decât să descopere noi talente

Angajatorii preferă mai degrabă să “fure” oameni...

Autor: Corina Zamfir

02.04.2017, 13:40 597

Este ruşinos, dar în acelaşi timp adevărat, faptul că firmele preferă să angajeze candidaţi care au deja un alt loc de muncă, defavorizându-i astfel pe cei care au rămas fără job, dar care încearcă din toate puterile să renunţe la statutul de şomer. Mai presus de acest aspect, majoritatea angajatorilor preferă să-i contacteze pe oamenii care au deja un loc de muncă şi să-i întrebe “Veţi lua în considerare posibilitatea de a lucra pentru noi?”, scrie Liz Ryan pentru revista americană Forbes.

Astfel, posibilii candidaţi sunt numiţi “candidaţi pasivi”. Ei nu devin candidaţi pentru un job decât atunci când cineva din cadrul unei companii îi contactează pe nepusă masă.

De ce angajatorii preferă să recruteze persoane ale căror CV-uri le găsesc pe LinkedIn (oameni care probabil nici nu a auzit de companie) în detrimentul persoanelor care au investit timp şi energie pentru a comunica cu firma?

Frica de a face o greşeală în a angaja pe cineva este atât de omniprezenţă încât unii angajatori îi judecă pe candidaţi după statutul lor de angajat/şomer chiar dacă acest aspect nu are nicio legătură cu talentul sau inteligenţa lor.

Există o mulţime de motive pentru care oamenii inteligenţi sunt concediaţi sau îşi dau demisia. Dacă eşti şomer nu înseamnă că nu eşti capabil să îndeplineşti anumite sarcini.

Din păcate, liderii domeniul de resurse umane şi alţi manageri îşi apără modalitatea prin care recrutează oameni:

1.      Dacă o persoană lucrează, ştim că contribuie la valoarea companiei unde sunt angajaţi. Dacă sunt şomeri, nu ştim. (Fals)

2.      Cel mai probabil şomerii şi-au pierdut din abilităţi din moment ce nu mai lucrează. (Absurd)

3.      Favorizăm “candidaţii pasivi” în detrimentul celor activi în căutarea joburilor deoarece în acest caz nu trebuie să ne facem griji în privinţa motivelor din cauza cărora au plecat din fosta companie.

Însă iată care sunt adevăratele motive:

1.      Managerii nu au încredere în propriul instinct de a găsi oameni talentaţi aşa că apelează la “candidaţii pasivi” care lucrează la companiile concurente. Managerii se simt mai puternici atunci când “fură” un angajat valoros de la concurenţă. Procesul devine mai important decât persoane care urmează să fie angajată în sine.

2.      Este mai uşor să împarţi oamenii în două categorii şi să decizi, fără nici cea mai mică dovadă, că oamenii care au deja un loc de muncă sunt mai bine văzuţi decât şomerii. Această decizie îi diminuează semnificat managerului de HR riscului de a-şi asuma faptul că a îndrăznit să angajeze un şomer.

3.      De obicei, unii manageri şi directori generali au o părere negativă despre şomeri fără niciun motiv, cu excepţia superstiţiei potrivit căreia numai angajaţii care nu sunt buni sunt concediaţi. Ei consideră că dacă favorizează “candidaţii pasivi“, vor angaja doar superstaruri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO