Business Internaţional

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: UE trebuie să se pregătească de scenariul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: UE trebuie să se...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

01.07.2020, 17:31 168

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit, afirmă Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ţară care a preluat miercuri Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

"Progresele în negocieri sunt foarte limitate. Eu voi continua să insist pentru o soluţie bună. Dar Uniunea Europeană şi Germania trebuie să se pregătească pentru situaţia în care nu se va ajunge la niciun acord", a declarat miercuri Angela Merkel, potrivit site-ului Politico.eu.

Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene în iunie că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în noua sesiune de negocieri pe tema relaţiilor post-Brexit.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO