Business Internaţional

Angela Merkel descrie drept "un bun început" oferta Marii Britanii privind drepturile cetăţenilor UE

Angela Merkel descrie drept "un bun început" oferta...

Autor: Andrei Ionascu

23.06.2017, 11:29 90

Premierul britanic Theresa May a prezentat joi o ofertă în acest sens în cadrul summitului Consiliului European de la Bruxelles, dând asigurări că vor fi garantate drepturi de rezidenţă pentru europenii aflaţi în Marea Britanie.

"Theresa May a spus foarte clar astăzi că cetăţenii UE care locuiesc de cinci ani în Marea Britanie îşi pot păstra drepturile depline. Acesta este un început bun. Desigur, există multe, multe alte întrebări despre Brexit - despre finanţe, despre relaţia cu Irlanda - ceea ce înseamnă că avem încă multe de făcut până în octombrie", a spus Angela Merkel.

Cancelarul Germaniei a subliniat că Brexit nu este cel mai important subiect de pe agenda summitului Consiliului European, iar ieşirea Marii Britanii din UE este negociată separat. Summitul de la Bruxelles se încheie vineri.

"Pentru mine, conturarea viitorului celor 27 de state membre este o prioritate care vine înainte de problema negocierilor cu Marea Britanie privind ieşirea (din Blocul comunitar)", a spus Merkel.

Cetăţenii ţărilor Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie de cel puţin cinci ani vor avea drept de obţinere a rezidenţei, în contextul Brexit, a propus premierul britanic Theresa May. Acest statut ar urma să le ofere celor vizaţi acces la servicii medicale, la educaţie şi la alte servicii sociale britanice.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană în martie 2019. În prezent, potrivit estimărilor, în Marea Britanie sunt aproximativ 3,2 milioane de imigranţi din state ale Uniunii Europene, iar peste 1,5 milioane de britanici locuiesc în state membre UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO