Business Internaţional

Angela Merkel: Europa are nevoie de creativitate, nu de miliarde de euro

Angela Merkel: Europa are nevoie de creativitate, nu de miliarde de euro

Can­celarul german Angela Merkel. Foto AFP

Autor: Ioana Nita

03.05.2012, 00:03 526

Europa are nevoie mai degrabă de "curaj po­li­tic şi de cre­a­tivitate decât de miliarde de euro", a declarat can­celarul german Angela Merkel ca re­plică la pledoaria so­cialistului François Hollande de a rescrie pactul fiscal dacă în­vinge la alegerile prezidenţiale de duminică din Franţa, scrie The Telegraph.

Declaraţia cancelarului vine într-un mo­ment în care Hollande îl întrece pe aliatul ei, ac­tualul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în cursa pentru preşedinţie, al cărei deznodământ se va afla duminică.

"Este important să scăpăm de ideea con­form căreia creş­terea economică implică întot­dea­una costuri ridi­ca­te şi programe scumpe de sti­mulare a creşterii econo­mi­ce", a spus Merkel. Re­venirea zonei euro va depinde de recon­soli­darea finanţelor naţionale, dar şi de reforme struc­turale pe piaţa muncii şi în educaţie, a menţionat ea.

Afirmaţiile lui Merkel sunt întărite de cele ale lui Sarkozy, care a insistat că Franţa şi-ar pu­tea reveni doar muncind din greu, nu întorcân­du-se la măsuri socialiste precum un program de 35 ore de muncă pe săptămână. Alegerile din Franţa pun însă în pericol cuplul "Merkozy", cel care a dictat până acum calea Europei prin criză.

Hollande, care a primit sprijinul celei mai mari uniuni sindicale din Franţa, CGT, a promis să schimbe Pactul fiscal european, care se axează pe înăsprirea dis­ci­plinei fiscale pentru a se pune bazele creşterii eco­no­mice. După propriile sale calcule, politicile lui Hollande vor costa peste 20 miliarde euro în cinci ani.

CGT a încălcat tradiţia de a rămâne neutră la ale­gerile prezidenţiale şi şi-a îndemnat membrii să voteze îm­po­triva lui Sarkozy, iar Marine Le Pen a refuzat să alea­gă între cei doi candidaţi rămaşi. Fără sprijinul substan­ţial din partea simpatizanţilor extremistei Marine Le Pen, lui Sarkozy îi va fi dificil să câştige alegerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO